Dok većina njezinih vršnjaka slobodno vrijeme provodi uz društvene mreže, Dunja već četiri godine usavršava zanat izrade torti, što nije lako uskladiti sa školskim obvezama.
02.04.2024.
07:21
Autor: Magdalena Jelečević/V.G./Kod nas doma/HRT
Dok većina njezinih vršnjaka slobodno vrijeme provodi uz društvene mreže, Dunja već četiri godine usavršava zanat izrade torti, što nije lako uskladiti sa školskim obvezama.
- Jako znači, sve što dobivam svakodnevno u razredu od prijatelja, od razumijevanja do pomoći oko škole kada izostanem zbog nekih razloga koji su vezani za same torte i sam hobi, tako da mi to jako puno znači, kaže Dunja Primožić.
S njezinim su se talentom upoznali svi u školi gdje je i postavljena izložba fotografija njezinih torti. Posebnu podršku pruža joj razrednica.
- Ona je izuzetno odgovorna, marljiva, nadarena djevojka. Prvenstveno kreativna, puna je potencijala i primjer je svojim vršnjacima kako treba ulagati u sebe i u svoje znanje, kaže Nives Bušić Tomanić, razrednica.
Osim što želi da torte lijepo izgledaju, ova mlada slastičarka teži zdravim i ukusnim receptima. Naime, to i nije čudno jer pohađa nutricionistički smjer. Da je Dunja majstorica dobre organizacije, smatraju i njezini razredni kolege koji znaju da četvrti razred nosi brojne izazove.
- Pa meni je to iskreno bio šok jer se čudim kako ona ima vremena napraviti tako lijepe i kvalitetne torte s tim da smo maturanti i stvarno nemamo vremena, kaže Brigita Ana Drmić, školska kolegica.
Dunja nerijetko noću peče torte, a danju uči. Za izradu je ponekad potrebno i do nekoliko dana. U slastičarstvu je, otkriva, najvažnije strpljenje, a sa stresom se naučila nositi i u kriznim situacijama.
- Jer nekako mi je najsigurnije da se ona preko noći lijepo ohladi i taj dan to nisam napravila, kad sam je izvadila iz kalupa, tako se „raspuzala" i prvo dok sam se ja smirila i rekla: „u redu stigneš,” iako je isporuka bila za tri sata, uspjela sam, kaže Dunja Primožić.
Svoju ustrajnost i upornost pokazala je već nakon osmog razreda kada je uz srednju školu upisala učilište za slastičara. Njezina ljubav prema tortama pojavila se u doba pandemije kada je zbog viška vremena počela istraživati.
- Tako da sam na tom putu u startu imala dovoljno potvrda i od drugih ljudi da je to definitivno moj put i samo sam nastavila ulagati u znanje, educirati se na sve moguće načine koji nisu vezani za same slastice i evo do danas sam tako i nastavila, kaže Dunja.
Omiljeni sastojak joj je mak, a ukrašavanje najveća strast. Od slojevitih čokoladnih torti do raskošnih voćnih kolača, tvrdi da se ne boji poigrati različitim kombinacijama i dekorativnim tehnikama.
- Ali ja uvijek gledam da je to umjetnost, da mi ni jedna ne bude ista, a opet da ima tu prepoznatljivost, da kada je pet torti na stolu da netko kaže, e ova treća je tvoja, govori Dunja.
Na ponos obitelji nijedan rođendan ne prođe bez vrhunske torte. Dunja je posebno bliska s ocem koji joj je često i tehnička podrška. Za svoju kći kaže da je oduvijek bila svestrana.
- I ona je već u sedmom razredu govorila: „joj, da je meni izaći iz osnovne škole, ja ne mogu s njima”. Nekako je bila dva levela uvijek iznad. Pa tata pere suđe, tata gleda uvijek nekako da to izbjegne, ali me na kraju to dočeka jer Dunja to nekad zna raditi do kasno u noć, kaže Igor Primožić, otac.
Sa svojih osamnaest godina, ova mlada djevojka već je postigla impresivne uspjehe u svijetu slastičarstva. Njezina ljubav prema tortama nije samo prolazni hir ni tinejdžerski hobi. Vjeruje da će nakon mature ostvariti svoj najveći san.
- San mi je da se zadržim na toj prepoznatljivosti, da ostvarim sve što sam zamislila, a opet da zadržim sebe na cijelom tom putu, poručuje Dunja.
S obzirom na kreativnost i strast prema slastičarstvu, Dunja čvrsto vjeruje da će svoju viziju pretvoriti u lijepu, slatku i ozbiljnu osječku priču.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora