Mladi medicinari sve rjeđe ostaju raditi u Hrvatskoj

26.05.2023.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Medicinska škola Pula

Medicinska škola Pula

Foto: HTV / HRT

Pulska Medicinska škola više od 60 godina školuje učenike za rad u zdravstvu. Uz zanimanja medicinska sestra opće njege i tehničar te fizioterapeutski tehničar ili tehničarka ove će godine najesen upisati i novo usmjerenje: zdravstveno-laboratorijski tehničar. Interesa ima. No, tek će se mali dio učenika odmah po završetku školovanja zaposliti u našem zdravstvu. 


Lara Peruško za godinu će dana završiti Medicinsku školu i steći zvanje medicinske sestre opće njege. Zadovoljna je znanjem stečenim u školi. 

- Kroz 4 godine prve dvije godine smo imali samo opće obrazovne predmete. U trećem su krenuli strukovni predmeti gdje sam naučila jako puno toga - od vađenja krvi što sam uvijek htjela znati do nekih težih postupaka kateterizacije, klizme i slično, prisjetila se učenica 4. razreda. 

Svojim su odabirom zvanja fizioterapeutske tehničarke zadovoljne Merili i Ira.  

- Naučila sam puno toga o ljudskom tijelu i pomagati ljudima. Sviđa mi se sve, volim pomagati ljudima, rekla je učenica 3. razreda Merili Bon

- Htjela bi upisati medicinu, 6 godina. Onda bi se specijalizirala za fizijatra i otvoriti nešto privatno, otkrila je učenica 3. razreda Ira Jakičić.

Medicinsku školu trenutačno polazi 360 učenika. Prošle je godine otvoren i smjer dentalnoga tehničara, a najesen planiraju upisati razred zdravstveno-laboratorijskih tehničara. 

- Upisat ćemo ih 28, dakle oni se obrazuju u posebnom sektoru koji je deficitaran u općoj bolnici Pula a ta će deficitarnost doći na vidjelo za 3 do 5 godina kada veliki dio postojećih laboranata ode u mirovinu, rekao je ravnatelj Medicinske škole Pula Ivan Žagar

No, samo će se mali broj učenika odmah po završetku srednje medicinske škole zaposliti u istarskom zdravstvu.

- Nažalost nakon što provedu tih 5 godina mali broj ih ostaje u zdravstvu. Ove godine najava je nekih 2 ili 3, a prošle godine nitko, rekla je pročelnica za zdravstvo Istarske županije Gordana Antić

Učenike bi stoga, smatraju, trebalo motivirati privlačnom radnom sredinom i dobrim uvjetima rada u kojima će se osjećati kao poželjni zdravstveni djelatnici.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!