Kako da božićna zvijezda ne uvene do Božića?

14.12.2025.

07:00

Autor: Klara Dujmović/A.D.H./Plodovi zemlje/HRT

Jedan od neizostavnih detalja svakog doma u ovo vrijeme je božićna zvijezda. 

Prve su božićne zvijezde stigle na pulsku tržnicu. Za taj cvijet treba izdvojiti šest eura.

- Cijena mi se čini da je normalna. Nije prenapuhano. Svatko si može odvojiti nešto za taj dan jer je to jedanput u godini, kaže Mirjana Mačina, prodavačica.

Božićna je zvijezda kraljica prosinca. Prepuni su je staklenici. U onima obitelji Levanić ima ih na tisuće.

- Mi smo ove godine posadili u rasadniku oko 4 tisuće komada, a prodajemo lokalno, na tržnici u Puli i nešto se proda u veleprodaji, kaže Saša Levanić, uzgajivač, Ušići Dvori.

Oko 5 tisuća zvijezda ispunilo je plastenike obitelji Paliska-Smoković. Sve su unaprijed rasprodane.

- Plasiramo ih na području Istre i Primorsko-goranske županije. Nešto cvjećari, hoteli, komunalna poduzeća, dosta prodamo u našoj maloprodaji, ali uglavnom je plasman na tom užem području, kaže Valdi Paliska-Smoković, uzgajivač, Ripenda.

Od početka prosinca dnevno prodaju 400-tinjak komada.

- Crvena je uvijek u trendu, međutim tražene su i bijele i roza i špricanje, otkriva Patricija Pejnović, cvjećarica.


Božićna zvijezda biljka je iz toplih krajeva, potječe iz Meksika iz kojeg je prenesena u Sjevernu Ameriku, pa i u Europu. U svojoj domovini biljka izraste u 5 metara visoke grmove. Naši su uzgajivači uspješno prilagodili njezin rast, stvarajući male primjerke idealne za dekorativne posude.

- Da bi Božićna zvijezda dobila crvenu boju ona mora imati u devet mjeseci mrak kako je i vani mrak. Ne smije biti pod utjecajem rasvjete jer ne dobije tu boju. Mora biti toplo najmanje 18 stupnjeva, otkiva nam Saša Levanić.

Uzgoj božićnih zvijezda obitelj Levanić počinje u kolovozu. Počinje se od presadnica koje se stavljaju u staklenike u kojima temperatura ne bi smjela pasti ispod 20 stupnjeva jer je biljka vrlo osjetljiva na temperaturu. Zvijezdama odgovara malo više vlage.

- Božićna zvijezda je dosta komplicirana za uzgoj. Zahtijeva dobru pripremu prilikom sadnje. Mora imati sve, čist dezinfinciran objekt. Sve mora ići novo - nove tegle, nova zemlja i jako se mora paziti na štetnike koji napadaju recimo bijelu mušica i trips, kaže Saša Levanić.

Valdi Paliska-Smoković ističe kako su troškovi proizvodnje dosta visoki.

- Zato je božićna zvijezda nešto skuplja u prodaji od krizantema ili proljetnog cvijeća. Specifična je, osjetljiva na transport, ističe.

Zahtijeva svakodnevnu njegu, stalnu pažnju, dovoljno vlage i puno topline. Staklenici u kojima se uzgaja moraju se stalno grijati što znatno utječe na troškove uzgoja.
Kupci je žele čim duže sačuvati, ali kako bi opstala, treba se potruditi. Važno je gdje se kupuje, ne smije biti na hladnom.

A nakon kupnje važno ju je držati na svijetlom mjestu u stanu, na temperaturi između 18 i 20 stupnjeva, i umjereno zalijevati. Ne smije biti izložena klimi niti u blizini radijatora ili prozora. Tako

njegovana može potrajati do proljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora