Mladima treba siguran posao i kreditna sposobnost

12.08.2021.

20:03

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Međunarodni je dan mladih. U odnosu na njihove vršnjake iz Europske Unije, mladi u Hrvatskoj najduže žive s roditeljima. Čak do 33. godine. Osim stambenog pitanja, veliki izazov za mlade je i pronalazak stalnog posla.

Marija Raić je studentica pete godine Ekonomskog fakulteta. Radi preko student servisa, živi s roditeljima i u potrazi je za stalnim poslom kako bi se osamostalila i rješila svoje stambeno pitanje. Najprije, kaže - mora postati financijski samostalna da bi mogla rješavati druga pitanja i krenuti u život.

U potrazi je za stalnim zaposlenjem. A da bi bila konkurentna na tržištu rada potrebno joj je radno iskustvo. No u doba pandemije mali tko ga je mogao steći. Sve je bilo zatvoreno i tu smo izgubili vrijeme da bi stekli neko radno iskustvo. To joj, kaže Marija - uvelike nedostaje.

Zbog nedostaka radnog iskustva mladi su specifična skupina na tržistu rada. A pandemija je dodatno otežala njihov položaj, upozorava Josip Perkušić, mladi delegat Republike Hrvatske pri UN-u. Mladima je 'oduzeta' faza u kojoj "trebaju otkrivati različite stvari i stjecati određena iskustva".

S roditeljima do 32. godine

Uz stalni posao, jedna od gorućih problema mladih je i stambeno pitanje. Prema podacima Eurostata mladi u Hrvatskoj najdulje žive s roditeljima, u prosjeku do 32. godine, slijede mladi iz Slovačke i Italije i Malte koji napuštaju roditeljski dom sa 30 godina. A najbrže se osamostale mladi u Švedskoj, Danskoj i Lukemburgu.

Predsjednik Vladina savjeta za mlade Josip Jagodar ističe kako je jedan od razloga za to financijska stabilnost te redovita mjesečna primanja kako bi se moglo postati kreditno sposoban. Iz Središnjeg ureda za demografiju i mlade poručuju - svjesni smo problema koji muče mlade.

- Zato smo i mi krenuli u tom smjeru da mladim ljudima, ako žele da se odsele od svojih roditelja - potičemo i najam stana koji će biti njima prihvatljiv, kaže kaže Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Za rješavanje problema mladih nužan je dijalog s njima, poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević prilikom potpisivanja Euoprske povelje o radu s mladim na lokalnoj razini. Najavio je uključivanje mladih u donošenje odluka i uvažavanje njihovih prijedloga rješenja.

Ako su mladi tihi kada je riječ o njihovim potrebama i problemima, kako će ih čuti oni koji donose zakone i odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!