'Dijalogijom' do empatije mladih

27.01.2021.

16:13

Autor: HRT

Dijalogija

Dijalogija

Foto: Festival tolerancije / HRT

Nova edukativna platforma Festivala tolerancije, kako to u današnje vrijeme izolacije biva, je digitalni projekt. Nazvana je 'Dijalogija: pričajmo o tome' i cilj joj je da kroz obrazovanje i razvoj mladi ljudi izrastu u empatične osobe. O Dijalogiji smo razgovarali s voditeljicom edukacije Festivala tolerancije Katarinom Juras i voditelj filmskog programa Festivala tolerancije Hrvojem Pukšecom:

Filmovi, didaktički materijali, kvizovi, korisne poveznice, predavanja, edukativni chatovi, 'Edukacijska jutra' te arhivski materijali s prethodnih edukacijskih programa Festivala tolerancije – dio su sadržaja 'Dijalogije' koji su prvenstveno namijenjeni profesorima koji će koristiti ove materijale na školskim satovima, a potom i učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima.


- Za razliku od predmeta koji nas uče da budemo dobri, primjerice, matematičari, fizičari, lingvisti ili rukometaši, ovaj nas uči da budemo dobri ljudi, ističu organizatori.


Projekt je nastavak obrazovnog programa, nastalog unutar Festivala tolerancije, naslovljenog 'Edukacijska jutra', a platforma 'Dijalogija: pričajmo o tome' dobila je i preporuke Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dijalogija

Dijalogija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Nit vodilja stvaranja 'Dijalogije' bila je želja da već dobro poznate i prihvaćene programe prilagodimo novim uvjetima i profesorima osiguramo kvalitetan, inovativan, uvijek dostupan materijal s provjerenim informacijama kojeg mogu koristiti u nastavi, posebice kao nadopunu programu građanskog odgoja, neovisno o lokaciji korisnika i epidemiološkoj situaciji u zemlji, objašnjavaju organizatori.


Briga o mladima kao najznačajniji segment u razvoju demokratskoga društva, pogotovo u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, među djecom i prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula je ekipu Festivala tolerancije da još 2009. godine uvede obrazovne programe.

Katarina Juras

Katarina Juras

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Dosad je u 'Edukacijskim jutrima' sudjelovalo više od 35 tisuća učenika iz Hrvatske i šire, a program je održan više od 80 puta u šest zemalja. Cilj programa je približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način, kroz filmski medij te uz svjedočanstvo preživjelih holokausta, ističu organizatori.

Na 'Dijalogiji' će se redovito dodavati novi sadržaji poput aktualnog obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Moći će se pogledati i filmovi ‘Lea i Darija’ i ‘Dječje carstvo’ redatelja Branka Ivande, ‘Jasenovački memento’ Bogdana Žižića i ‘Takva su pravila’ Ognjena Sviličića


U pripremi su i filmovi u produkciji Festivala tolerancije - ‘Skriveno djetinjstvo’, svjedočanstvo preživjele holokausta Vesne Domany Hardy i priča mladića koji je dobio azil u Hrvatskoj.

Hrvoje Pukšec

Hrvoje Pukšec

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!