13:55 / 09.05.2021.

Autor: Žana Ljuština/More/B.A./HRT

Jadrane, imamo problem - a glavni je krivac čovjek

Na cijelom projektu radilo je 20-ak ljudi

Na cijelom projektu radilo je 20-ak ljudi

Foto: More / HRT

Tri dječaka i jedna djevojčica, uz pomoć nekoliko savjetnika, također djece, autori su slikovnice "Jadrane, imamo problem". Taj problem je zagađenje Jadrana, a glavni je krivac čovjek. Priča, a na kraju i cijela slikovnica, nastala je na on line radionicama, povodom Mediteranskog dana obale 2020. 

Autori slikovnice, posada Mediteranskog dana obale, smatra kako Jadran ima problem!


- To zagađenje, ne nužno plastikom, nego naftom, svim, papirom, bilo čime. Najveći problem koji Jadran ima su zapravo ljudi. To je jedini i osnovni problem kod njega, kaže Bartol Periš, jedan od autora slikovnice.


A o problemu treba razgovarati. I to je osnovni razlog zbog kojega je na online radionicama Male filozofije, PAP/RAC-a i Filozofskog fakulteta u Splitu nastala slikovnica.


- Ono što je meni tu zanimljivo, to su dječaci i djevojčice iz petog, šestog i sedmog razreda, koji su onako uporno između dvije radionice istraživali neke morske pojmove i događaje, i ako pročitate, vidjet ćete dosta stvari koje sam ja naučio preko njih, kaže Bruno Ćurko iz Udruge "Mala filozofija", voditelj projekta.


Priča počinje kada dječak Val i djevojčica Koraljka u moru susreću gospođu Prisku, inače najstariju perisku u Jadranskom moru, koja ih odvodi u morske dubine i upoznaje s problemima.


- Naša je ideja bila potaknuti na čišćenje, održavanje mora, i uklanjanje otpada, što se pogotovo preko ljeta radi, kaže Marko Lovrović, jedan od autora slikovnice .


- U knjizi je opisano kako se životinje guše, umiru, ne mogu jesti... Ima jedna grdobina koja ne može jesti jer ima smeća u ustima, ne može zatvoriti usta, umrijet će od gladi, morski pas koji se zapleo u mrežu, isto će umrijeti od gladi, ne može ići, navodi Bartol.


- Sve je to u jednu priču sklopljeno, s tim da je stvarno malo strašna, strašna je stvarnost što mi radimo prema moru, ističe Bruno.

Tiskano 300-tinjak primjeraka


Na cijelom projektu radilo je 20-ak ljudi.


- Angažirali smo ilustratora Marina Franića iz Tvornice mašte i dvije odlične grafičarke, Anamariju Ivković i Martinu Perić, i ovo je finalni proizvod, pokazuje nam slikovnicu Bruno.


Slikovnicu se trenutačno ne može kupiti, ali se može nabaviti preko društvenih mreža Male filozofije. Tiskano je 300-tinjak primjeraka. U svakom slučaju, za ovaj iznimno kreativan dvojac sedmaša držati u ruci slikovnicu koju su praktički sami napisali - vrhunski je osjećaj.


- Stvarno prekrasan. To mi je bio baš neki san, napisati knjigu, pogotovo s Bartolom. Ove godine su i moja mama i njegov tata također objavili knjige, tako da je baš lijep osjećaj, stvarno mi je drago što smo to realizirali, što nismo propustili, kaže Marko.


I usput svi nešto novo naučili o moru i zadivljujućem morskom svijetu...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!