Mladi i opasnosti tehnologija: "Sve su veći slučajevi depresije, anksioznog ponašanja..."

12.11.2022.

09:43

Autor: Irena Košar/V.K./ST4/IMS/HRT

Opasnosti novih tehnologija

Opasnosti novih tehnologija

Foto: HTV / HRT

Zamjena realnosti virtualnim svijetom, u koji uranjaju putem digitalnih ekrana, sve je veća "boljka" mladih naraštaja u Hrvatskoj. U istraživanju provedenom na 17 i pol tisuća učenika iz 165 škola utvrđeno je da njih čak 61 posto pred ekranom provodi znatno više vremena nego prije pandemije.

Ema na internetu i društvenim mrežama provodi do dva sata dnevno. Kaže, sama si je uvela ograničenje.

- Svjesna sam toga koliko mi to može štetiti i nekako roditelji su mi od malena dopuštali da budem na društvenim mrežama, ali u normalnoj dozi, govori Ema, učenica iz Zagreba. 

No, za razliku od Eme, prema rezultatima posljednjih istraživanja - nakon pandemije mladi u Hrvatskoj sve se više koriste digitalnim platformama i društvenim mrežama. 

- Također, istraživanje je pokazalo da je to posebice znakovito za učenike starije dobi i djevojke. Što se tiče njihovog korištenja digitalnih tehnologija, tehnologija i uređaja, ono je najviše u smislu toga da ga pasivno koriste, te da samo pregledavaju sadržaj, naglašava Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja.

A dnevno pred ekranima, navodi se u rezultatima istraživanja, provode sate. Jedna od omiljenih platformi je TikTok.

- Na TikToku je primamljiv taj brzi sadržaj i samo „skrolamo” kroz videa koji traju maksimalno minutu. „Skrolamo” i uopće nemamo pojam o vremenu do 30 minuta, rekla je Lana, učenica iz Zagreba.

Upravo kratko trajanje videa, ističu stručnjaci, potiče mlade da ih češće pregledavaju.

- Kad oni dobivaju te informacije, oni požele još, hoću još tog osjećaja ugode, hoću još novih sadržaja, naglašava Marija Roth Jelisavić, psihologinja, X. gimnazija "Dr. Ivan Supek", Zagreb.

A potraga za novim sadržajem - znači i više vremena provedenog na internetu. Što može imati, upozorava se, ozbiljne posljedice.

- Mi u našem savjetovalištu sada imamo listu čekanja. Sve su veći slučajevi depresije, slučajevi anksioznog ponašanja djece. To pripisujemo korištenju digitalne tehnologije, istaknuo je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Živimo u digitalnom dobu i zato je, napominju stručnjaci, važno što prije početi s edukacijom o prednostima, ali i zamkama koje donose nove tehnologije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!