Brucoš i srednjoškolac napravili plastenik za kontrolirani rast biljaka

22.09.2022.

09:45

Autor: Višnja Ružojčić/IMS/HRT

Plastenik za kontrolirani rast biljaka

Plastenik za kontrolirani rast biljaka

Foto: HRT / HTV

Da na mladima svijet ostaje, pokazali su zaljubljenici u nove tehnologije iz Slavonskoga Broda. Uz pomoć Brodsko-posavske županije i lokalnih udruga, organizirali su drugu BrodTech konferenciju, okupili brojne stručnjake te predstavili i svoj novi projekt: plastenik za kontrolirani rast biljaka.

Za brucoša i srednjoškolca, Roka Lukendu i Šimuna Posavca iz Udruge INNCRO-IT iz Slavonskog Broda, sigurno ćete još čuti. Njihov zanimljivi uradak je - prototip plastenika za automatiziranu kontrolu rasta biljke.

- Inovacija je dosta kompleksna po pitanju neke senzorike. Naš cilj je bio kontrolirati rast biljke uz pomoć modulacije klime, dakle određenim faktorima poput temperature vlage, prozračnosti i slično - kako bi biljka bolje i kvalitetnije rasla, rekao je Roko Lukenda.

- Moguće je namještati svoje parametre s pomoću aplikacije. Imat ćete jednu karticu unutra i moći ćete spremati sve podatke na neki određeni vremenski period. Moći ćete sve prikazati na aplikaciji ili web stranici, istaknuo je Šimun Posavac.

Znaju da slični sustavi već postoje, no cilj im je popularizacija novih tehnologija i suradnja sa strukovnim školama.

Ekstremni vremenski uvjeti i klimatske promjene bili su im izazov. Iako zagovara prirodni uzgoj, Vehid Ibraković, profesor u srednjoj školi Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu, priklonio se mladim inovatorima.

Oni su projekt predstavili na drugoj konferenciji Brodtech koja, okupljajući stručnjake, približava nove tehnologije novim naraštajima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!