Potrebe za instrukcijama veće nego ikad

15.03.2022.

16:48

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT

Potrebe za instrukcijama veće su nego ikad

Potrebe za instrukcijama veće su nego ikad

Foto: HRT / HRT

U vrijeme pandemije u kojoj je česta nastava na daljinu, potrebe za instrukcijama veće su nego ikad. I dok ih mnogi roditelji plaćaju, rijedak primjer besplatnih instrukcija za osnovnoškolce dolazi iz Daruvara. Gradska knjižnica organizira ih već deset godina.

Matematika i fizika mnogima su teške, osobito u poznatim uvjetima pandemije kad se svako malo nastava održavala na daljinu. Adrian je spas potražio na besplatnim instrukcijama u daruvarskoj knjižnici.

- Ima puno novog gradiva, pošto je bila nedavno i online nastava, nisam sve shvatio ni na online nastavi ni na običnoj nastavi, pa sam došao tu malo da bolje razumijem gradivo – objašnjava Adrian Milekić Šintić, učenik 7. razreda.

Učenicima sedmih i osmih razreda već drugu godinu nesebično pomaže Dino Budinjaš, mladi inženjer strojarstva koji u knjižnici srijedom i četvrtkom volontira nakon posla u obiteljskoj tvrtki.

- Smatram da imam znanja za podučavati kvalitetno, djeci to najviše fali, teški predmeti i mislim da u 7. i 8. razredu djeca stječu neke osnove koje ih dalje prate u matematici i fizici – naglašava Budinjaš.

Po uzoru na zadarsku knjižnicu, Gradska knjižnica Daruvar ovaj projekt provodi već 10 godina. Iako je ranije bilo instrukcija i iz drugih predmeta, Dino je trenutačno jedini volonter. Nije lako dobiti nastavnike koji mogu i žele besplatno poučavati nakon posla.

- Roditelji su jako zadovoljni, ne moraju izdvajati iz niskih budžeta još ekstra novce da bi pomogli svojoj djeci, a djeca su zadovoljna jer nakon tih poduka bude i dobra ocjena – naglašava Romana Horvat, ravnateljica Gradske knjižnice Daruvar.

Od početka školske godine javilo se četvero učenika za instrukcije, a s približavanjem kraja nastavne godine broj zainteresiranih, naravno, raste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!