Povedite dijete u kazalište!

22.03.2021.

15:32

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/HRT

'Bajka o Baki Mokoš'

'Bajka o Baki Mokoš'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Svjetski dan lutkarstva i međunarodni dan kazališta za djecu i mlade obilježeni su jučer, na prvi dan proljeća.

Pod sloganima "Zajedno stvaramo POKRET" i "Povedite dijete u kazalište" bogatim programom obilježen je diljem zemlje, no posebno u Dubrovniku, koji je domaćin i ove godine. Dubrovačku svečanost zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Izložbom studentskih radova lutaka koje su nastale iz recikliranih materijala u Sponzi je otvoren je bio program obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva.


- I mali i veliki Dubrovčani mogu u njihovim kreacijama uživati, a možda nekoga potaknu da dođe k nama u Osijek na studij glume, lutkarstva i kreativnih tehnologija na našu Umjetničku akademiju, poručila je Jasminka Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra UNIMA.

U Kazalištu Marina Držića bila je izvedena 'Bajka o Baki Mokoš' kojom dubrovačko kazalište ovu sezonu privlači dječju publiku. Predstavljena je Književna revija s tematskom cjelinom Sto godina lutkarstva u Hrvatskoj kao i prvi udžbenik lutkarstva Duša u stvari.


- Udžbenik sam pisala prvenstveno imajući na umu moje studente, međutim to je ispalo mnogo šire tako da je zapravo za sve one koji se zanimaju za lutkarstvo, napominje autorica udžbenika lutkarstva Livija Kroflin.

Kazališta s programima za djecu i mlade pred velikim su izazovom u ovo pandemijsko vrijeme. Iz Hrvatskog centra ASSITEJ žele potaknuti sva kazališta da bez obzira na ograničenja izvode predstave za djecu.


- Ovih posljednjih godinu dana kako smo zatvoreni kazališta su vrlo malo radila. Neka nisu imala ni premijere kako su planirali imati, a djeca su se navukla na ekrane, upozorava Romano Bogdan, predsjednik Hrvatskog centra Assitej.


Bogdan dodaje da polako svi odustaju od online programa jer ipak je kazalište živa umjetnost i djeci je važno da odlaze u kazalište. 


Sve više raste svijest da je to publika koju treba odgajati i zato unatoč pandemiji poticati na dolazak u kazalište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!