Donosimo priču o mladom, nadarenom međimurskom kuharu. Ima 23 godine, a već bilježi zavidne rezultate na kulinarskim natjecanjima. Trenutačno se priprema za europsko natjecanje koje će se sredinom mjeseca održati u talijanskom Riminiju. Otkrio nam je kojim će se jelima predstaviti. Ako oduševi žiri - smiješi mu se odlazak i na svjetsko natjecanje.
Sa samo 23 godine - fokusiran i pun samopouzdanja. Natjecanja i nagrade - nisu mu strani. Puno nade polaže i u jela s kojima će se predstaviti u Riminiju.
- Za starter ćemo pripremiti, složit ćemo rolicu od iverka, nutra s nori algom i obavijena će biti s prahom od peršina, imat ćemo umak na bazi vrhnja i kavijara i začinskog bilja, za prilog ćemo imati raviol od krumpira i batata i proso koji ćemo obaviti s blitvom. A teletinu ćemo pripremiti s hrustom od vrganja, složit ćemo lučicu koju ćemo napuniti s raguom od tikvica, prženu palentu i umak od korjenastog povrća, rekao je Amos Novak, kuhar.
Nada se da će s tim jelima u Italiji izboriti odlazak na svjetsko natjecanje sljedeće godine u Walesu.
- Konkurencija je stvarno velika, grupa je Južna Europa, bit će nas oko 11 - 12. Samo prva dva prolaze dalje. Naravno nadamo se najboljem i potrudit ćemo se najbolje, dodaje Novak.
S Amosom će u Italiju, kao njegov pomoćnik, i 21-godišnji Mladen Zorec. Rade u istoj kuhinji poznatog međimurskog restorana i dobro su uigran tim.
- To mi je prvo natjecanje i vrlo sam iznenađen što je mene odabrao, i nadam se da će sve proći kako treba. Pripreme idu izvrsno. Mala trema, ali potrudit ćemo se i sve bude ispalo savršeno, kaže Mladen Zorec, kuhar.
Ne sumnja u to njihova šefica, nagrađivana kuharica koja za Amosa ima samo riječi hvale. Kaže, vrijedan je, sposoban, dobar kolega kojemu ništa nije teško i svakome će rado pomoći.
- Ja uvijek još učim i od njega, ima on tih nekih novih koje ja možda nemam, ali učimo svi - oni od mene, ja od njih i tako da se nadopunjavamo, zaključuje Silvija Horak, šefica kuhinje.
I pripremaju jela koja očaravaju i okusom i izgledom.