Jedan od najboljih pizza majstora otkriva tajne talijanske delicije

01.11.2024.

07:01

Autor: Stephanie Stelko/A.D./Kod nas doma/HRT

Podučavajući o pripremi tradicionalne talijanske delicije, jedan od najboljih pizza majstora na svijetu Graziano Bertuzzo proputovao je svijet - pa stigao i u Zagreb. Pripremi pizze pristupa vrlo studiozno, ali i s puno ljubavi.

- Pizza je temeljno jelo jer je potpuno jelo, ima proteine, ugljikohidrate i šećere, imamo rajčicu i mozzarellu, pizza nam daje sve ono što je potrebno za zdravlje organizma, priča Graziano Bertuzzo, pizza majstor.


Što su sastojci kvalitetniji, to je pizza bolja i hranjivija.


Pet osnovnih sastojaka 


- Pet je osnovnih sastojaka pizze: brašno, voda, kvasac, sol i ulje, priča Graziano.

No varijacija na temu ima sve više. Najnoviji je trend u pripremi tijesta eksperimentiranje s biljnim proteinima i integralnim brašnima.


Kada je tijesto spremno?


- Ovdje imamo tijesto koje je sazrijevalo 24 sata. Ne govorimo više o dizanju, nego o sazrijevanju tijesta. Koristio sam brašno tipa 00, koje je idealno za ovo tijesto. S drugim bih tijestima dobio gumenastu pizzu. Pizzaiolo ili kućanica koja želi napraviti dobru pizzu, kada ide u kupovinu, mora obratiti pozornost na pakiranje i vidjeti kakvu vrijednost ima brašno. Često nas kućanice pitaju: kada je tijesto spremno? Načelno kažemo, kada mu se volumen udvostruči, spremno je, ne smije biti preelastično, priča.


- Pizza se treba gnječiti ovako, vidite da nema efekt harmonike. I pritiskanjem se dođe do dijametra kojeg želite, može biti 30, 32, 35 cm, koliko želite, pokazuje ispred naših kamera.


Salsa


Salsu treba začiniti prije svega solju, ali se može dodati češnjak, bosiljak, origano, muškatni oraščić, svatko to može personalizirati, otkriva.


- Što se tiče sastojaka, sada ima svega, svakakvih inovacija, od sira caciocavallo, raznih krema, npr. od bundeve. Lijepo je koristiti sezonske namirnice. U vrijeme bundeve, staviti bundevu, u vrijeme radiča, ide radič, tu se možemo zabavljati i stvoriti stvarno kvalitetne proizvode, govori pizza majstor.


Ne čudi ga ni pizza s čokoladom


Ne čudi ga ni pizza s čokoladom. I sam priprema desertne pizze.


- Ovdje radimo s profesionalnom električnom pećnicom, ali kućanice mogu koristiti i bilo koju pećnicu. Važno je da dosegne 200 stupnjeva i može se napraviti prefina pizza, otkriva.


Upravo je takva bila i Margarita. Kušali smo ju iza kamere i možemo reći samo jedno: ispunila je sva očekivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!