Splitski učenici na tečaju oživljavanja

18:17 / 15.10.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

OŠ Žnjan-Pazdigrad

OŠ Žnjan-Pazdigrad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U povodu Svjetskoga dana oživljavanja, koji se obilježava sutra, u splitskoj je Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad održan tečaj o oživljavanju. Već deset godina program Edukacije djece o oživljavanju u osnovnim školama provodi se u trima županijama: Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj i tako je obučeno više od 7000 djece.

- Ako se čak i ne provodi upuhivanje usta na usta, ispravna masaža prsnog koša može spasiti unesrećenog i zbog toga je jako važno da djeca to nauče. Oni su u dobi kad su sposobni provoditi, svladati te vještine, i u dobi su kad su dovoljno snažni da mogu ispravno raditi, ističe prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split.


Već tri godine po dvadesetak učenika ove škole pohađa edukaciju oživljavanja, što je sastavni dio kurikula zdravstvenog odgoja, a provodi ga, uz pomoć nastavnika, Klinički bolnički centar Split.


Stopa je preživljavanja kod zastoja srca dva do tri puta bolja ako su prije hitne oživljavanje počeli provoditi očevici nesreće.


- Mlade osobe su većinom vani i veća je šansa da ćemo mi biti prisutni, a ja sam prva spremna pomoći pošto znam reanimirati, kaže Gabriela Jadrić, učenica OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split.


Tečaj traje dva školska sata, djeca uživaju u praktičnoj poduci, a uz samu tehniku uče i biti osjetljivi i odgovorni za drugog čovjeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!