Sve više učenika školuje se za vodoinstalatera

08.03.2023.

07:06

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Nedostatak vodoinstalatera

Nedostatak vodoinstalatera

Foto: HTV / HRT

Nedostaje vodoinstalatera u gotovo cijeloj Hrvatskoj, no posljednjih nekoliko godina sve više učenika upisuje upravo taj smjer. U školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu traži se i mjesto više.

Ivan Dominko ide u 3. razred i zadovoljan je školom za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, koja je, kako kaže, premašila njegova očekivanja.

- Jednostavno sam vidio dobar potencijal u ovom poslu. S obzirom da nema ljudi, onda nije konkurencija velika, a i prepoznao sam se u radu u rukama jer sam skužio da mi učenje ne ide, ali s rukama mogu sve, kaže.

Učenici su jedan tjedan u školi na nastavi, a drugi na praksi. Matej Fundek ima velike planove za budućnost.

- Planiram raditi kod obrtnika kod kojeg sam sad pa kroz koju godinu firmu otvoriti i ostati u Hrvatskoj definitivno, rekao je.

Škola ima 7 smjerova i 435 učenika.

- Mislim da su roditelji i djeca shvatili da su to zanimanja koja će im u današnjim teškim vremenima pomoći u rješavanju svih materijalnih situacija, a što je najvažnije, 95 posto učenika koji završe našu školu imaju osiguran posao odmah, ističe ravnatelj Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Darko Sušac.

Plaće vodoinstalatera kreću se od 1000 do 2000 eura, ovisno o tvrtci i o tome kakav ste majstor. A kako bi se učenici u Školi što bolje obrazovali, pomoći će i donacija najmodernije opreme.

- Od nekakvih podbuknih instalacija pa do same sanitarije, mješalica kao što su termostatske. To je zapravo naš odgovor na probleme koji smo uvidjeli diljem tržišta Europe - manjak kvalificiranih vodoinstalatera vodovodnih instalacija, rekla je generalna direktorica Grohe za tržišta Hrvatske i Slovenije Martina Džoja Barišić.

Jer svi znamo - kada se nešto pokvari, majstore ponekad treba čekati i 10 dana. Uz ove mlade nade, čekanje bi se moglo smanjiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!