Škola od koje, osim učenika koji stječu znanja, veliku korist imaju i građani

25.09.2022.

20:14

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola od koje, osim učenika, veliku korist imaju i građani

Škola od koje, osim učenika, veliku korist imaju i građani

Foto: Dnevnik / HRT

Za nedjeljnu rubriku HTV-ova Dnevnika "I mi idemo u školu", Sunčica Findak je posjetila Obrtničku i tehničku školu u Dubrovniku. Škola je to od koje, osim učenika koji stječu znanja, veliku korist imaju i - građani.

Za Dubrovčane nema problema, pokvari li im se sušilo za kosu, glačalo, aparat za kavu, donesu u Obrtničku i tehničku školu i pokucaju na vrata učeničkog servisa "Munja".

- Ovom fenu se dogodilo da dimi. Ili je do kontakta ili se napunio dlaka. Rješivo je za nekih 15 do 20 minuta, govori Pero, učenik, smjer elektroinstalater i elektromehaničar.

- Mogao bih reći da je do sada bilo više od 100 uređaja na popravku. I sve to za 0 kuna, to je sve volonterski. Znanje koje oni stječu je najveće blago, govori Marko Radojičić, nastavnik elektrotehničke skupine predmeta Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik.

A upravo je to bio cilj - poboljšati praktičnu nastavu.

Dok oni tako pomažu, budući kozmetičari to čine na drugačiji način.

- Prošle godine smo dobili novi smjer - prirodna kozmetika i da ne bude monotono, smislili smo i da bude zabavno, korisno i humanitarno, rekla je Laura Čavara, strukovna učiteljica za kozmetičare Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik.

Od prodaje prirodnih krema, balzama za usne, ulja za dječji odjel Dubrovačke bolnice kupili su pulsni oksimetar. Balzam za usne je najprodavaniji.

Ispred škole budući geodeti imaju pune ruke posla.

- Dron u sklopu nastave je novost. U sklopu predmeta fotogrametrija nabavili smo dron gdje se možemo upoznati s digitalnom fotogrametrijom koja je danas jako tražena na tržištu i skraćuje vrijeme rada na terenu samog geodeta, objašnjava Jurica Knego, nastavnik geodetske skupine predmeta Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik.

Jedna od zanimljivosti je i školski automobil - Ruđer. Ponovno upoznavanje učenika s novim tehnologijama.

S druge strane škole potpuno drukčija slika. Predivan cvjetnjak.

- Ovo je 2. razred, smjer pomoćni cvjećar. Tu su djeca s teškoćama, neki imaju manje, neki malo veće, rekla je Marina Biočić, nastavnica strukovnih predmeta Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik.

- Ovaj cvjetnjak je plod rada svih struka naše škole. Vodoinstalateri su razvodili mrežu za navodnjavanje, arhitektonski tehničari su napravili nacrt, električar napravili mjeru za osvjetljivanje vrta, objasnio je Dinko Mandić, ravnatelj Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik.

Dodaje, putem Erasmusa učenici svih smjerova stalno odlaze u inozemstvo na praksu. Donose nove ideje i oplemenjuju školu. Da, zato se pri upisu i traži mjesto više. Škola im sve pruža, a učenici - vraćaju na najbolji mogući način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!