"Do dobre struke neka te vode tvoje ruke"

10.10.2021.

21:52

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Do dobre struke neka te vode tvoje ruke"

"Do dobre struke neka te vode tvoje ruke"

Foto: Dnevnik / HRT

"Do dobre struke neka te vode tvoje ruke" - moto je Srednje strukovne škole "Marko Babić" iz Vukovara. Škola ima dvanaest smjerova i otvoreno priznaju - nije im lako. Bore se kako bi privukli što više učenika. Ove godine to im je i uspjelo. HRT-ova novinarka Sunčica Findak u sklopu rubrike u Dnevniku - "I mi idemo u školu", istražila je kako. 

Postoje škole koje su se naviknule na medije, ali i one kojima nije bilo ni na kraj pameti da će se netko bez povoda za njih zainteresirati. Ovo je jedna od njih. Tražeći ravnatelja našli smo ga na sastanku s Vijećem učenika.

- Što vas interesira, što želite da unaprijedimo u školi, pitao je ravnatelj učenike.

- Pošto su učionice pune stakla, molimo da dobijemo zastore ili klimu, rekla je učenica Agata, 2. razred, Vijeće učenika.

- Svaka učionica će dobiti klimu do kraja ove školske godine uz naš program financiranja, poručio je ravnatelj Srednje strukovne škole "Marko Babić", Vukovar Rudolf Tomić.

U hodniku učenici zanimljiva smjera - fitofarmaceuti - sade tropske i egzotične biljke. Bez obzira na to što ih nema u Slavoniji. Mora se i o njima sve znati.

- Ovaj smjer fitofarmaceut sam upisao, jer kod kuće sam radio s roditeljima, imam zemlju,strojeve, radio sam na njivi, htio sam da upotpunim to gradivo da budem pametniji, kazao je učenik 1. razreda Petar, smjer poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut.

I budući mesar Bojan želi znati više.

- Skoro sve znam, rekao je. 

- Što?, upitala ga je naša novinarka Sunčica Findak.

- Obrada polutki, ali trebam još prakse i znanja, dodao je Bojan, 3. razred, smjer mesar. 

Zanimljivo, ove godine upisalo se u Hrvatskoj 79 učenika u srednje škole za mesara. Bojan nam objašnjava - najvažnije je dobro i zdravo meso, ali i oštar nož. I još malo edukacije.

- Odvajam poklopac od ruže.

- Poklopac to je ovo masno?

- Da.

- Zašto poklopac?

- Pa tako je stručni naziv, objasnio je Bojan.

U drugom dijelu budući tehničari nutricionisti rade zdravi napitak od voća i povrća.

- U današnje vrijeme sve više ljudi se odlučuje baviti sportom i mislim da taj posao bi mogao biti dosta tražen u budućnosti, rekla je Anamarija, 1. razred, smjer tehničar nutricionist.

Učenice hotelijersko-turističkog smjera uz mentora u školskoj turističkoj agenciji dogovaraju put na Plitvice. Sami ga moraju osmisliti.

- Zanima me imate li smještajni kapacitet za 40 osoba, 27. na 28. listopad, pita Karolina, učenica 4. razreda, smjer hotelijersko-turistički tehničar.

Nakon školskog dana netko autobusom u svoje mjesto, netko u učenički dom. Pitamo ima li zabave za srednjoškolce u Vukovaru. Kažu - nikakve.

- Nema baš puno zabave, ali mi se uvijek potrudimo da nam bude zabavno, poručila je Anamarija, 4. razred, smjer hotelijersko-turistički tehničar.

U Vukovaru je uvijek lijepo. Miris ponosa i prkosa uvijek te privlači kao magnet u taj grad.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!