HRT u školi čiji učenici osvajaju prva mjesta na olimpijadama

20.02.2022.

19:49

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Pripreme za Olimpijadu o prirodnim i tehnološkim katastrofama

Pripreme za Olimpijadu o prirodnim i tehnološkim katastrofama

Foto: Dnevnik / HRT

Njihovi učenici osvajaju prva mjesta na olimpijadama, ali ne onima na koje smo naviknuli. Njihovi učenici koriste naveliko programe razmjene, ali i domaćini su srednjoškolaca iz cijele Europe. Znaju sve o rudarskoj baštini, a kako i ne kada smo za našu rubriku "I mi idemo u školu" posjetili - srednju školu u Labinu.

Knjige, računala, diskusija - pripreme za Olimpijadu o prirodnim i tehnološkim katastrofama. Moraju proučiti opsežan materijal na engleskom jeziku. Lani su osvojili drugo mjesto. 


- Prvo mjesto nismo osvojili jer su od 50 pitanja na samo jedno pitanje odgovorili pogrešno, kaže Nedeljko Mandić, prof. fizike Srednja škola Mate Blažine Labin.


Ove godine teme su pandemija i klizišta. A lani vulkanske erupcije i porast razine mora.


- Fascinirao me podatak da će neki otoci u bliskoj budućnosti zbog porasta razine mora jednostavno morati uskoro evakuirati svoje stanovništvo u unutrašnjost, kaže Karlo


Dok gledaju ovaj prilog, čekaju i rezultate s Olimpijade. Želimo im, naravno, zlato. U drugoj učionici simulacija vježbeničke tvrtke. A svi oni imali su i odličan šalabahter - priručnik koji su sami napisali sa svojim profesorima: Tonka-ekonomka, priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera, koji su, otkriva nam Daniel Mohorović, prof. ekonomske grupe predmeta u školi, u srednju školu došli su potpuno financijski nepismeni.


- Većina smatra da je džeparac tu da se potroši, nemaju svijest o štednji, kaže.


Živahno je u ovoj školi. Neki se pripremaju za razmjenu. Ines ide u Belgiju.


- Pa pošto nam je tema nezaposlenost, zanima me kakva je mogućnost zapošljavanja nakon srednje škole, kaže.


Budući kuhari imaju pak svoj projekt.


- U sklopu ribljeg projekta EDU FISCH 75 radit ćemo jela od ribe. Moje je mišljenje da bi se riba više trebala konzumirati, kaže stručni učitelj kuharstva Dorijano Mohorović.

Budući kuhari imaju svoj projekt

Budući kuhari imaju svoj projekt

Foto: Dnevnik / HRT

Uz redovite predmete i izborni su posebno zanimljivi.


- To su statistika, eksperimentalna fizika, digitalna kartografija i razvoj mobilnih aplikacija, kaže ravnatelj Čedomir Ružić.


Naravno, i zavičajna nastava s naglaskom na rudarsku baštinu. 


- Rudarska baština je dio našeg zavičajnog identiteta, to je ono što nas okružuje i nema obitelji iz koje nije potekao bar jedan rudar, kaže profesorica povijesti Dijana Muškardin


Zatekli smo ih kraj šohta, labinskog čeličnog tornja. Spomenika rudarske prošlosti. I to nije sve. U sklopu očuvanja baštine..


- Naši profesori su osmislili i brendirali edukacijski paket, kaže Franceska.


Vodič znamenitosti Labina. A definitivno u vodiču bi se slobodno mogao naći i posjet ovoj zaista zanimljivoj školi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!