Od njih treba učiti

20.03.2022.

19:44

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT

Od njih treba učiti

Od njih treba učiti

Foto: HTV / HRT

Oni znaju sve o zoologiji, traktorima, agrokulturi, sportu. Prostorno su mala škola za sve programe - od gimnazijskih, strukovnih do obrtničkih. Sunčica Findak posjetila je Srednju školu u Svetom Ivanu Zelini.


Dolazeći u školu mislili smo da je u tijeku neka utakmica. A kad ono gimnazijalke igraju futsal, i to vrlo uspješno.

- Dečki se smiju, jer općenito ne vjeruju i smješan im je ženski nogomet, ali mi smo prošli na državno za razliku od njih pa se mi njima možemo smijati, kaže nam Dora.

A nije nimalo smiješno ni na elektro smjeru. Profesor ima pune ruke posla - educirati kako štedjeti električnu energiju.

- Ovo je jako problematično brojilo zadnje vrijeme u kućanstvima, potrošnja električne energije ide prema gore i treba jako racionalno gledati kako koristiti električnu energiju, poručio je Mario Antolković, nastavnik stručnih predmeta (elektrotehnika), Srednja škola Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina.

Škola ima prebogatu ponudu izvannastavnih i fakultativnih predmeta. U jednom od razreda uče o tradicijskoj frizuri.

- Koliko vrsta tradicijskih frizura postoji? To se brojčano ne može uopće reći, svaka regija i svako selo ima svoju, rekla je Tatjana Kralj, nastavnica izbornog predmeta Tradicijske frizure, Srednja škola Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina.

Maturantica Elizabeta, nakon svoje prve izložbe, radove je preselila u školu. Kaže to je dašak umjetnosti.

- Slike, nažalost, neće ostati u školi, ja ću te slike uzeti jer mi trebaju za prijemni, ali napravit ću druge, kaže. 

Na hodniku zanimljivo društvo ponavlja gradivo.

- Učite za ispit? Da. Koji? Dijelovi traktora i mehanizmi. Kako se zove predmet? Motori i traktori, rekao je Antonio, smjer agrotehničar.

Smjer agrotehničar vrlo je popularan, kažu nam. U sklopu kojeg su i itekako zanimljivi fakultativni predmeti - od zoologije do gljivarstva.

- Da li bi rekli da je ova gljiva jestiva? Ne. Otrovna. Zašto? Zbog crvene boje. Ali nije, jestiva je, ustvrdila je Martina Mađarac, nastavnica fakultativnog predmeta Gljivarstvo, Srednja škola Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina.

Zna Petra da je sve to važno naučiti. Želi otvoriti svoj OPG za uzgoj holštajn frizijskog goveda.

Imaju na svom malom školskom poljoprivrednom zemljištu i hotel za kukce i zanimljive projekte.

- Sudjelujemo u projektu Livada iz sna kojoj je cij promocija ekološke proizvodnje i očuvanje okoliša,kaže Andrea Regvat, stručni smjer poljodjelstvo, Srednja škola Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina.

Interesantna škola, još da imaju više prostora, imali bi još najmanje 10 smjerova. Ovako je velika gužva.

- Imamo povremeno nastavu u školskoj knjižnici, što znači da ometamo primarnu funkciju, koristimo i kabinete nastavnika, objašnjava Martina Zerec, ravnateljica Srednje škole Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina.

Eto, buba u uho i lokalnim vlastima. Ima ideja, ima učenika, škola je zanimljiva, još da imaju i prostor - gdje bi im bio kraj?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!