U Krapini počela "Ljetna škola informatike"

23.08.2022.

17:19

Autor: Marijan Sviben/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

U Krapini počela "Ljetna škola informatike"

U Krapini počela "Ljetna škola informatike"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Srednjoj školi Krapina dvadesetak se godina održavaju informatički kampovi, odnosno škole informatike. Ovogodišnja, treća "Ljetna škola informatike" počela je danas i traje do petka.

Među 180 polaznika ljetne informatičke škole u Krapini, najviše je osnovnoškolaca. Učenik 2. razreda Vid Čavužić je došao jer želi naučiti nešto o programu Scratch.

- To je program u kojem likovima daješ naredbe i onda ti likovi to rade. Koristi se za zabavu i za učenje, kaže.

Učenik 3. razreda Simon Ovčarić kaže da mu je važno da utvrdi gradivo naučeno u školi.

- Kad si još to ponovim, ako budu bili ispiti iz informatike da to odmah sredim i ponovim, rekao je.

U Ljetnoj školi informatike nema ispita i provjera znanja, uči se uz druženje i osmjeh. A stečena su znanja višestruko primjenjiva, i to ne samo na školi.

- Sve ono što nauče je primjenjivo. Internet stvari su nešto što je poprilično primjenjivo. Sve ono što odrade mogu kasnije primijeniti ili na natjecanju ili na nekakvim smotrama, razvoju softvera, u završnim radovima ili u životu, ističe voditelj Ljetne škole informatike Krapina Stjepan Šalković.

Uz osnovnoškolce, među polaznicima su i srednjoškolci, studenti, ali i učitelji informatike iz zagorskih osnovnih i srednjih škola. Danas su učili o primjeni Escape sobe u nastavi.

- Escape sobe i escape igre su nekako postale moderni dio nastave i trend trenutno i nastavnici imaju obavezu cjeloživotnog učenja, stalnog usavršavanja kako bi se nosili ukorak sa svim onim što nam tehnologija i moderne stvari pružaju, naglašava predavačica na Ljetnoj školi informatike Krapina Daniela Usmiani.

Uz šesnaest radionica s različitim temama u Krapini, radionice robotike održavaju se i u Srednjoj školi Zlatar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!