Valentina, Ana i Mateja - prijateljice koje su spojile teške životne priče

20.12.2021.

07:00

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Život u stambenoj zajednici namijenjen je mladima od 18. do 21. godine

Život u stambenoj zajednici namijenjen je mladima od 18. do 21. godine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dječji dom "Sv. Ana" u Vinkovcima vodi brigu o 33 djece, u dobi od 6 do 18 godina, bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kako bi uredili stambenu zajednicu za punoljetne štićenike, pokrenuli su projekt "Učionica za život". Cilj im je prikupiti 300 tisuća kuna, a prikupljeni iznos udvostručit će Hrvat s američkom adresom.

Valentina, Ana i Mateja su cimerice i prijateljice. Spojile su ih teške životne priče u Dječjem domu Sv. Ana, a danas odvažnim koracima grade svoje bolje sutra u organiziranom smještaju gdje ih se nastoji osnažiti za izlazak iz alternativne skrbi i pripremiti za potpunu samostalnost.


- Sviđa mi se jako jer prije svega učim nove stvari. Suočavam se s nekim stvarima s kojima se do sada u domu nisam suočavala, kao što su kuhanje, nabavka stvari za stan, kaže Valentina.


- Sviđa mi se to što sad smijemo izlaziti malo više i zato što smo skupa, kaže Ana.


- Ovdje mogu puno toga naučiti uz tetu, što u domu nisam imala priliku. Više ću naučiti kuhati i praviti sama za sebe kad budem jednoga dana samostalno živjela, kaže Mateja.


Život u stambenoj zajednici namijenjen je mladima od 18. do 21. godine - baš kada traže posao, krov nad glavom, uče upravljati financijama i kućanstvom.


- Uskoro će napustiti ovaj dom, tako da mislim da će za nekoliko mjeseci morati biti spremne same snaći se sa svim stresovima i problemima s kojima će se susresti u životu, kaže Bojana Žeravica, odgojiteljica u stambenoj zajednici.


Ovaj dom ima osigurane dvije stambene zajednice. No rastu potrebe za smještajem, pa je pokrenut projekt "Učionica za život". 


- Zapravo se radi o obnovi stana koji dom posjeduje, u dvorištu doma. Namjera je da taj stan obnovimo kako bi to bila naša treća stambena zajednica u kojoj će, kad projekt završi, moći stanovati još dva punoljetna korisnika, kaže Zrinka Mikić, ravnateljica Dječjeg doma Sv. Ana, Vinkovci.


Primaju se donacije u novcu, stvarima i uslugama. 


- Ono što nas je sve posebno iznenadilo, zapravo, ugodno iznenadilo - naš prvi donator je naš bivši korisnik, mladi gospodin koji uspješno živi i radi u Austriji, kaže Mikić.


Njegova je priča imala sretan završetak, a sigurna budućnost ove mladosti u rukama je svih nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!