U azilu na Žarkovici još su 92 psa koja traže smještaj

11.09.2022.

07:00

Autor: Morana Baričević/V.K./Regionalni dnevnik/IMS

Azil za životinje na Žarkovici

Azil za životinje na Žarkovici

Foto: HTV / HRT

Uz ogradu nelegalnog dubrovačkog azila za životinje na Žarkovici, koji je nedavno preuzela gradska tvrtka Sanitat s ciljem njegova zatvaranja, ovih su dana otkrivene strvine. Dodatnu zabrinutost mjerodavnih službi Grada Dubrovnika izazvala je brojna kolonija štakora zbog kojih prijeti opasnost od zaraze. Upozoravamo na uznemirujući sadržaj.

U azilu na Žarkovici još su 92 psa za koja se traži smještaj. Istodobno s projektom njihove relokacije djelatnici Sanitata pripremaju ih za udomljavanje. Nedavno su u neposrednoj blizini azila pronašli 10-ak strvina u različitim stadijima raspadanja.

- Nas je smrad zatekao. Napominjem da nijedna od tih strvina nije bila zakopana, nego se radilo o tijelima u raznim dekama, 'linculima', vrećama, vrećama za smeće i slično. Ne znam koliko dugo tu stoje, teško je i procijeniti s obzirom na to da je ljeto i na sve ove atmosferske prilike, rekla je Ana Ivelja, voditeljica projekta "Adopt Žarkovica", Sanitat Dubrovnik d.o.o.

Pozvani su policija, komunalno redarstvo i veterinar. No prije organiziranog i adekvatnog zbrinjavanja većina je strvina tijekom noći nestala.

- Ako ovakvih mjesta, doslovno deponija pasa, još ima, nadam se da će nam to biti na vrijeme rečeno, da to na normalan način organiziramo, da se pomakne zato što je to ipak i leglo zaraze, naglašava Ivelja.

A potencijalno leglo zaraze predstavlja i kolonija štakora u azilu.

- Nije čudno s obzirom na to da je teren takav, sve je puno kamenja, svugdje se oni mogu razmnožavati, ističe Ivelja.

Kako se ne bi počeli spuštati prema gradskim naseljima, dubrovački Sanitat poduzima sve moguće mjere.

- Sprječavamo zasad tako što je gore i dalje hrana za pse koja se osigurava i tim štakorima, čime ih držimo pod kontrolom. Na Žarkovici mjere se provode na rubnim dijelovima. Zbog sigurnosti pasa nismo u mogućnosti raditi na cijelom području Žarkovice, naglašava Klaudia Barčot, direktorica Sanitata Dubrovnik d.o.o.

Kad se svi psi premjeste, provest će se sve deratizacijske mjere, i to više puta.

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!