Bajke, legende, priroda: Prošetajte 'novim' Medvedgradom

17.10.2021.

21:14

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

'Novi' Medvedgrad

'Novi' Medvedgrad

Foto: Dnevnik / HTV

Nakon što je pune tri godine bio zatvoren za javnost, Medvedgrad napokon otvara svoja vrata. Svečano otvorenje održat će se 22. listopada, a posjetitelji će već sljedećeg dana moći obići slikovitu srednjovjekovnu utvrdu staru punih osam stoljeća sada obnovljenu i pretvorenu u novi Centar za posjetitelje.

Drevni grad Medvedgrad u potpuno novom ruhu. Ova stara, ali obnovljena atrakcija svoje će mjesto opet naći na turističkoj karti Zagreba.

- Imat ćemo mogućnost novih interaktivnioh edukativnih radionica za djecu tu su nove i moderne igračke, muzeološki postav u sva 3 objekta - južnoj kuli, zapadnom palaceu i istočnom. Posjetitelji kad dođu bit biti vrlo iznće iznenađeni onim što je napravljeno, kaže Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Medvednica.

I turisti i domaći s razlogom će se uspinjati na Medvednicu. Postavljena je najsuvremenija multimedijska oprema, a fokus je na interpretaciji prirodne baštine, dodaje Ozana Ursić, stručna suradnica za dizajn muzejskog postava. Pomno su, kaže - odabrane i interaktivno prikazane zaštićene vrste tipične za Medvednicu koje se ne mogu vidjeti u šetnji prirodom.

Cilj je bio veliku količinu sadržaja na pristupačan način približiti posjetiteljima, no fokus je na djeci kako bi dobila što više znanja o planini iznad grada, ali i njezinom eko sustavu.

U Muzejskom postavu obuhvaćena je povijest Medvednice i Medvedgrada, a sadržaja je mnoštvo. U jednome dijelu možete ući i upoznati se sa svijetom bajki i legendi, možete naučiti sve o starim jelima koja su se posluživala plemstvu, saznati najvažnije stvari o životinjskom i biljnom svijetu, a zatim možete zaigrati i kviz znanja.

Pregledavanje svih objekata sa stručnim vođenjem trajat će oko dva sata, kaže Marina Popijač

U cijeli je projekt uloženo gotovo 38 milijuna kuna. A tim su novcem uređene i bicilklističke staze, postavljene info oznake. Kada se Medvedgrad otvori, do kraja mjeseca za sve je ulaz besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!