Baka Ana Ratkajec iz Popovca proslavila 100. rođendan

16.01.2023.

20:49

Autor: Melita Homa/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Baka čelik proslavila 100. rođendan

Baka čelik proslavila 100. rođendan

Foto: HTV / HRT

U Baranji, u Popovcu stoti je rođendan proslavila baka Ana. Na njezinim se stoljetnim plećima, kaže, naslagalo puno toga: ratovi, progonstvo, životne radosti i tuge, nekoliko država i valuta. I danas vedro gleda na život i omiljena je u svome mjestu.

Rođendanska proslava bila je iznenađenje za baku Anu. Tortom, cvijećem i prigodnim darovima odlučili su je razveseliti njezini Popovčani.


Podrijetlom Zagorka, većinu života provela je u Baranji. Izgubila je muža i dvojicu sinova, ima unuke i praunuke, a čak je i praprabaka. Njezin recept za dugovječnost vrlo je jednostavan - mnogo rada i zdrava hrana.


- Jelo sve nije bilo prskano, ni šljiva, ni jabuka, ni luk, ni salata. Ništa. Zdrava jela. Sada ne znamo što jedemo, rekla je slavljenica Ana Ratkajec.


Do prije nekoliko godina obrađivala je vlastiti vrt i to joj sada nedostaje.


- Najveća mi je želja da vas sve tu vidim kraj sebe i da mogu ozdraviti da još mogu raditi, jer sanjam po noći da salatu sadim, luk i da kopam, govori stogodišnjakinja.


- Prvi grašak je imala ona. Cvijeće je kod nje uvijek prvo cvalo. Grah prvi je uvijek tukla ona nasred dvorišta. Stvarno je žena puno radila u životu. Zovu je baka čelik, kazala je Zdenka Klasić, predsjednica Udruge žena "Maska" iz Popovca.


- Nije baš uobičajeno da imate na području općine stanovnike koji dožive stotu godinu i više, tako da smo se odlučili danas baki čestitati rođendan, rekao je načelnik općine Popovac Zoran Kontak.


O njoj danas brigu vodi kći Radmila Marolin koja se iznimno ponosi svojom majkom.


- Neka živi još sto godina, samo nek joj se malo olakša zdravlje, a meni na teret nije.


Sretna je stogodišnjakinja na proslavi rado porazgovarala sa svakim gostom, gasila svjećice na torti i uživala u pažnji i zajedničkoj zdravici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!