Sve je više onih koji dolaze u Baranju uživati u ljepotama i turističkoj ponudi tog kraja. Neizostavan dio je i poznata baranjska kuhinja.
14.10.2024.
07:10
Autor: Katarina Barač-Perošević/A.D./Dnevnik/HRT
Sve je više onih koji dolaze u Baranju uživati u ljepotama i turističkoj ponudi tog kraja. Neizostavan dio je i poznata baranjska kuhinja.
Listopadska manifestacija "Mjesec baranjske kuhinje" prilika je mnogim ljubiteljima da kuhaju i kušaju nešto što do sada nisu, a po čemu je Baranja prepoznatljiva.
Znali su naši stari što valja. Grah u zemljanom loncu zadovoljava i one najzahtjevnije gurmane.
- Dodajemo suhu kobasicu, šunku i slaninu. Sve se zajedno stavi i to se kuha 4 do 5 pet sati, priča Marko Horvat, glavni kuhar i voditelj radionice.
- Promoviramo neka zaboravljena jela, zaboravljene recepte gdje naši majstori na seljačkim domaćinstvima otkrivaju tajne tih recepata, kaže Senata Majić, direktorica TZ Bilje-Kopački rit, suorganizator.
Svakog vikenda u listopadu mnogi na radionicama upoznaju čari baranjske kuhinje.
- Uče nas, imaju strpljenja, pogotovo za nas koji nemamo puno iskustva baš u paljenju vatre i u korištenju glinenih ćupova, kaže Kristina Zorić, Erdut.
- Naučila sam kako pripremiti grah u zemljanom loncu i štuku s krumpirima. To se nekada prije sušilo do desetak dana na suncu, nakon čega se za jelo pripremilo u kotliću, govori Ema, Duboševica.
Uz koje idu i domaći rezanci čija izrada zahtjeva vješte ruke i malo truda.
Uz turističke ljepote, baranjska kuhinja neodoljiva je gastronomska pozivnica za potpuni i drukčiji doživljaj Baranje.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora