Ono po čemu se naša zemlja može pohvaliti je i tradicionalna hrana i ukusna jela koja su pripremale naše bake i prabake. Iako su neka od njih pala u zaborav, druga su se vratila na velika vrata. I to zahvaljujući projektu Hrvatske zajednice županija, odnosno kuharici "Volim svoju županiju - tradicionalna jela prema modernoj recepturi".
Sva su jela i slastice nastala u kuhinji osječke Ugostiteljsko-turističke škole. Upoznati svoju, ali i druge županije kroz tradicionalna jela bio je i učenicima i profesorima dodatni izazov.
- Mi smo izdvojili tri recepta Vukovarsko-srijemske županije gdje smo radili taške s pekmezom i radili smo naše osječko-baranjske salenjake i Bjelovarsko-bilogorska županija somborska krempita, rekla je Spomenka Dundović, strukovna profesorica kuharstva, Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek.
Svaka slastica zahtijevala je i različito tijesto.
- Taške punjene s šljivama, obično smo razvaljali tijesto, poslije toga smo napunili s pekmezom od šljiva koji smo prije napravili, napunili. Izradili smo poseban oblik, kockasti, kazao je Dzhambul Tsereteli, učenik Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.
Radilo se prema receptima kuharice "Volim svoju županiju"- koja donosi tradicionalna jela i recepte hrvatskih županija, a koje je osuvremenio poznati chef Vatrenih.
-88 receptura je došlo iz svih krajeva Hrvatske, trebalo je odabrati 44 i trebalo je to sve skuhati i pofotkati, probati, tako da je bilo dosta izazovno, rekao je Tomica Đukić, chef, autor knjige.
- Imali smo priliku vratiti se malo u prošlost i vratiti se u ona neka vremena gdje naši učenici mogu probati dašak neke tradicije, starine i okrenuti se nekim novim smjerovima, kazao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.
I učiti o različitostima bogatih okusa i mirisa hrvatskih županija.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!