Na obroncima Učke provodi se berba desetljeća. Lovranski marun izvanredno je rodio. Nakon dugo vremena ove godine napokon će za prodaju bit dovoljno i maruna.
24.10.2025.
07:02
Autor: Mirela Hunček/M.R./Regionalni dnevnik/HRT
Na obroncima Učke provodi se berba desetljeća. Lovranski marun izvanredno je rodio. Nakon dugo vremena ove godine napokon će za prodaju bit dovoljno i maruna.
Savršeno se to poklopilo sa ovogodišnjom jubilarnom Lovranskom marunadom - manifestacijom koja već 50 godina slavi tu jesensku deliciju.
Ovako dobra godina i odličan prinos maruna u liburnijskom se kraju ne pamte posljednjih desetak godina.
- Ove je godine baš lijepo rodio. Imamo pune ruke posla tako da pomalo beremo, rekla je Lea Kršanac iz Dobreća.
Pomalo i s posebnim poštovanjem jer ovaj je plod othranio generacije.
- Oni su ustvari uvezeni iz Japana, od pomoraca. To je tradicija, prenosi se s koljena na koljeno, nadodala je.
A berba u krugu obitelji i prijatelja.
- Došla sam malo pomoći brat kestene i čuvati unuku. Priroda, uživancija, malo se čovjek razgiba, opisuje branje Jasna Vargek iz Čakovca.
- Bilo mi je dosadno, nemam doma što raditi pa sam išao malo brati marune i skupit malo novaca. Ja se nadam preko sto eura, kazao je Niko Kružić iz Opatije.
Marune se nekada klatilo, no danas se koristi druga metoda.
- Oni padaju sami, onda se pobiru. Zasad smo nabrali par stotina kilograma. Uglavnom, ova godina će biti super. Lani smo imali svega 300 kilograma, objašnjava Edita Turković iz Dobreća.
Plodonosnoj berbi pogodovalo je kišovito ljeto, a rezultate su dali i višegodišnji napori u očuvanju stoljetnih šuma.
- Osa šiškarica se u znatnoj mjeri smanjila, a lani smo krenuli sa stavljanjem paste Šumarskog instituta za zaštitu od raka kore. Sanitarna sječa sa kojom se krenulo zadnje dvije godine mislim da daju rezultate, pojasnila je Lorena Bašan, predsjednica MO Dobreć.
I nakon dugo vremena na Lovranskoj marunadi plodova je u obilju. Cijena za kilogram sirovog kao lani - 10 eura.
- Možemo samo reći sa da smo izbrojali 15 do 20 tisuća ljudi koji su proparadirali Lovranom, pohvalila se Zvijezdana Klobučar, direktorica TZ-a Lovran.
Za mještane tradicija, za goste atrakcija - marun u različitim varijantama na marunadi se može se kušati još ovoga vikenda.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora