Bila je bura i nevera - priješke lavandijere prekrilo je more

15.11.2021.

16:23

Autor: Ana Dobrović/MORE/HRT

Priješke lavandijere prekrilo je more

Priješke lavandijere prekrilo je more

Foto: More / HRT

Bila je bura i nevera. Jedne davne, prohladne noći, priješke lavandijere prekrilo je more. Tragediju od prije 130 godina i danas prepričavaju mještani Ugljana. Novinarki Ani Dobrović za HTV-ovu emisiju "More" objasnili su tko su lavandijere.

Kobne noći brodom se prevozilo sedam muškaraca i 24 žene. Vilma Jozić, predsjednica Udruge žena "Luzor" iz Preka s otoka Ugljana kazala je da je tada stradalo 16 žena, lavandijera. 

- Pranjem robe prehranjivale su svoje obitelji. Dosta žena u Preku bavilo se tim zanimanjem. Bile su nadaleko poznate. Prale su robu zadarskoj gospodi, zato što su bile vrsne lavandijere, kazala je Jozić.

Bilo je to davno, ali je Prečanima stradanje lavandijera utkano u memoriju. Miriam Joska Gregov rekla je da su i njena majka i nana bile lavandijere i da su mnoge obitelji tako živjele.

Jure Brižić
, načelnik općine Preko, ističe da su lavandijere "bile vrijedne žene koje su se bavile mukotrpnim poslom”.

- Možete samo zamisliti kako je bilo u to doba, prije 130 godina. One žene koje su bile u utrobi broda nažalost su ostale u moru. Neke nisu ni znale plivati, neke su bile premlade, a među njih 16 bile su i dvije trudnice, dodao je. 

Na obližnjoj vrulji, pokraj mora, po vrućini i hladnoći, rublje je dobivalo bjelinu. Vilma Jozić pojašnjava da u to doba nije bilo strojeva za pranje rublja već se roba prala u lugu u maštelima, tako da se slagala od prljavije prema manje prljavoj.

U spomen na priješke lavandijere lampioni u moru otplovili su na putu prema njihovom vječnom miru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!