Blagdan je svetog Vinka
Foto: Dnevnik / HRT
Blagdan je svetog Vinka, dan kada vinogradari i vinari diljem Hrvatske simbolično obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Iako su zbog koronavirusa mnoge proslave otkazane, u Erdutu se običaju starom nekoliko stoljeća može svjedočiti i danas.
Na trsovima kulen, kobasica i slanina. Da grozdovi budu bogati poput njih.
- Otkloni od njih bolesti, oluju i tuču, množi njihov urod.
U vinogradima se molilo za dobru godinu. Za mnogo sunca i što više grožđa.
- Neka Bog nekako i tu pandemiju od nas otkloni da narod može lijepo živjeti, lijepo ulagati svoj trud i na dobro svojih obitelji, rekao je velečasni Ante Markić.
Ovdje je 1850 kilometara redova trsova, koji na godinu daju oko tri i pol milijuna litara vina.
- To je 463 hektara vinograda. Otprilike je to dva milijuna biljaka na jednom mjestu što je raritet u Hrvatskoj. To je zapravo najveći vinograd u jednoj parceli, istaknuo je član Uprave Erdutskih vinograda Pero Grgić.
- Ogroman smo posao napravili prošle godine, dodao je glavni tehnolog Erdutskih vinograda Mladen Alpeza.
Za vinograde iznimno važna - rezidba. Prvi su put uz bok kolegama stale i kolegice.
- Nekada se rezalo ručnim škarama. Danas smo modernizirani. I dosta je lakše, rekla je Milenka Španović, Erdutski vinogradi.
Valjalo se i okrijepiti. Kuhanim vinom i vinogradarskim ćevapima od kvalitetnoga mesa.
- Masnoća od dvadeset, trideset posto, naša domaća paprika i slanina prošarana naša nema je bolje u Hrvatskoj, poručio je Željko Bralj, Erdutski vinogradi.
Samo još i da vina, kažu, budu takva. I da dogodine Vinceška bude kao nekad - bez ograničenja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!