Bračni par umjetnika koji su iz Čilea doselili u Hrvatsku

27.04.2023.

07:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Macarena Livačić Teneb i Cristian Meza

Macarena Livačić Teneb i Cristian Meza

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Macarena Livačić Teneb je restauratorica, a Cristian Meza akademski slikar i kipar - oni su bračni par umjetnika iz Čilea, koji su svoj život odlučili nastaviti u Hrvatskoj.

Koji su razlozi njihova dolaska i ostanka u Lijepoj našoj ispričali su našoj Ivani Vilović tijekom gostovanja u rubrici Stranci u Hrvatskoj emisije Dobro jutro, Hrvatska

Jedan od razloga što je ovaj bračni par doselio u Hrvatsku zasigurno su i Macarenini hrvatski korijeni:

- Moj pradjed je iz Milne pa ja malo govorim Hrvatski, kaže Macarena koja se ipak brzo prebacuje na španjolski jezik.

Njezin pradjed je iz Milne otišao u Punta Arenas i ondje je osnovao Hrvatski klub.

- Zbog toga smo uvijek bili vezani za Hrvatsku. I moj je djed također bio blizak Hrvatskoj. Uvijek je održavao kontakte i bilo mu je stalo do tradicije. Cristian i ja smo odlučili doći ovamo živjeti. Bilo mi je to obiteljski važno, a i danas je u Hrvatskoj mnogo mirnije, sigurnija je atmosfera i dobro okruženje za nastavak karijere, ističe Macarena.

Cristian je, pak, stopostotni Čileanac.

- Ali osjećam se i kao član hrvatske zajednice, barem u Čileu, a zahvaljujući Macareni imam i hrvatsko državljanstvo, dodaje Cristian.

Macarena i Cristian u našem studiju

Macarena i Cristian u našem studiju

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatski jezik oboje uče na Filozofskom fakultetu na Croaticumu.

- Hrvatski smo učili dva semestra, a bili smo i dobrovoljci na različitim akcijama s mladima iz Hrvatske i to nam je pomoglo u učenju, kaže Macarena, a Cristian dodaje da je hrvatski težak, no oni se trude.

Cristian hrvatski razumije nešto više od Macarene, no Macarena bolje zna govoriti.

- Zato uvijek moramo biti zajedno, smije se Cristian.

On je prije dolaska naravno znao gdje se Hrvatska nalazi, ali nije imao tako dobre društvene veze kao danas.

Cristianovi radovi

Cristianovi radovi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Za dolazak u Hrvatsku bilo je više razloga:

- Kao prvo, Čile je sada u fazi kad je dosta opasno živjeti tamo, ima puno napada, nasilja itd. Štoviše, i ja sam se našao usred oružane pljačke dok sam bio kod zubara. Hrvatska je u tom smislu daleko sigurnija, puno se ugodnije osjećamo i puno ljepše živimo, ističe Cristian.

Hrvatsku nalaze prekrasnom, a ljude izrazito ljubaznima, no, s obzirom da su oboje umjetnici, koliko im je teško tu bilo naći posao?

- Ja sam se raspitivala za posao u struci, kao restauratorica i posla ima, no prvo moram nostrificirati diplomu, i to je nešto što dugo traje i u određenoj me mjeri to ograničava. Već se više od godine dana raspitujem, ali mislim da sam sve bliže završetku postupka, priča nam Mcarena.

Macarena na poslu

Macarena na poslu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Cristianu je teško naći stalni posao, ali nedavno je bio jedan od izlagača na izložbi u Zagrebu, ali i u Veneciji gdje je osvojio i nagradu. Zbog životne stabilnosti moraju, ipak, raditi drugačije poslove kao što je dostava ili nešto slično.

- Prije nego što sam otišla iz Čilea, provela sam neko vrijeme na drugim poslovima, i sada pokušavamo naći posao u struci, napominje Macarena.

Macarena i je i menadžerica svojem suprugu i pokušava mu dogovarati izložbe.

- Zahvaljujući nagradi koju sam osvojio u Veneciji morao sam se posvetiti slikanju i pripremiti iduću izložbu koja bi trebala biti u jednoj velikoj galeriji u Londonu ili Milanu, pa moram naslikati puno djela. To je bilo zanimljivo iskustvo. Istovremeno trebam i raditi tako da moram vrijeme podijeliti između te dvije aktivnosti, ali dobro je što dosta brzo slikam, objašnjava Cristian.

Cristianov rad

Cristianov rad

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Također, Cristian je i uspješan kipar - na inauguraciji predsjednika Gabriela Borića otkriven je njegov spomenik posvećen bivšem predsjedniku Patriciju Aylwinu Azocaru.

- Taj spomenik je postavljen zahvaljujući natječaju na kojem sam osvojio glavnu nagradu – priliku da izradim takav spomenik. To je velika stvar. Spomenik je otkriven prošle godine, trebalo se to dogoditi još 2020.godine, međutim zbog političkih razloga taj se spomenik nije mogao tada predstaviti javnosti, mi smo čak došli u Hrvatsku prije inauguracije, pa smo se onda morali vratiti u Čile da službeno predstavimo spomenik, a na tom su događaju bili svi živi bivši predsjednici Čilea i mnoge druge osobe iz visoke politike, kaže Cristian.

U Čileu ima puno ljudi sa hrvatskim korijenima, posebno u politici, ali i u drugim utjecajnim sferama, zaključili su naši sugovornici.

Spomenik Patriciju Aylwinu Azocaru

Spomenik Patriciju Aylwinu Azocaru

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!