Dubrovnik ima najbolje dizajnirano košarkaško igralište na svijetu

20.01.2022.

13:10

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik u podne/HRT

Najbolje dizajnirano košarkaško igralište na svijetu

Najbolje dizajnirano košarkaško igralište na svijetu

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Unutar stare dubrovačke gradske jezgre - neobično košarkaško igralište. Zbog svog izgleda privlači ogromnu pozornost posjetitelja staroga grada, a kako su ga svi, naravno, i slikali, postalo je poznato diljem svijeta. Nedavno je stiglo i veliko priznanje - igralište je proglašeno najbolje dizajniranim na svijetu. 

Smješteno ispod tvrđave Minčeta igralište je to s pogledom na staru gradsku jezgru od kojeg zastaje dah, jedino je u gradu, pa je djeci i dosad bilo najbolje na svijetu.

I nije tu samo igralište. Prije nego što je napravljeno, iskopani su ispod njega ostaci stare ljevaonice iz 15. stoljeća u kojoj su lijevani topovi, topovske kugle i drugo oružje što je donosilo znatan prinos Dubrovačkoj republici. Sve to in situ predstavljeno je u muzeju ispod igrališta.

Cijeli projekt radio se 6 godina, a igralište je otvoreno 2011.

- Nismo mogli napraviti normalno košarkaško igralište, čak ni malonogometno, pa smo u ovim okolnostima iskombinirali ovih nekoliko koševa za manju djecu i dva koša za odrasle. Nastojali smo u ovim prostornim datostima, koje nisu baš idealne i otvorili smo ovaj dio. Ovo je jedan lokalitet koji je sam po sebi veličanstven, bez da smo išta tu radili, on je veličanstven, rekao je arhitekt i projektant igrališta Željko Peković.

Nije čudo da su tu Dubrovačke ljetne igre našle idealnu pozornicu za svoje predstave. U svakom slučaju na ljestvici najbolje dizajniranih košarkaških igrališta na svijetu upravo ovo našlo se na prvom mjestu. Pa recite uistinu tko to još ima - takvu slojevitost, multifunkcionalnost, povijest i neobičnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!