Ekološka proizvodnja malih OPG-ova

21.06.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ekološka poljoprivreda

Ekološka poljoprivreda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Unatoč brojnim poteškoćama, eko poljoprivredom uglavnom se bave vlasnici malih OPG-ova, zaljubljenici u zdrav život. Sve se više ekološki uzgajaju masline i vinova loza, ali i stoka. Naša ekipa pronašla ih je na području Rovinja.

U vinogradima obitelji Mastilović s loze se uklanja višak lišća.

- Ovdje negdje po sredini da bi grozdovi mogli dobiti zraka, pokazuje Marin Turčinović, radnik.

To također pomaže u suzbijanju bolesti. Premda je ekološkim sredstvima potrebno češće tretirati biljke nego u konvencionalnom uzgoju, to ovdje nije slučaj.  

- Naravno da ovisi o godini, ali gledamo pravovremeno tretirati naše maslinike i vinograde. Mi smo na dobroj poziciji i uglavnom je sunce jer smo na brdašcu. Puno je zraka i dobra je klima za ekološku proizvodnju, naglašava Juraj Mastilović, vinar iz Rovinja.

S 20 tisuća litara vina mali je proizvođač. Sve bez problema proda na kućnom pragu. Ekološka je proizvodnja skuplja, no proizvodi postižu bolju cijenu.

Isto govori i Dragutin Bajkovec čijih je stotinjak koza i ovaca u ekološkom uzgoju. Za mlijeko dobije 15 kuna po litri, a za kilogram sira 300 kuna.

- Ja nemam problema s plasmanom. Meni dolaze gosti 6 ili 7 godina koji se vraćaju, pogotovo u sezoni, naglašava Juraj Bajkovec, stočar iz Rovinja.

Kao i svi poljoprivrednici, prolazi teško razdoblje. Cijene vode, energenata, stočne hrane - lete u nebo. 

- Prije se moglo puno lakše, a sada je ovaj period težak. Još uvijek uz puno ljubavi i odricanja može se, naglašava Bajkovec.

Zbog ljubavi prema prirodi i zdravom životu - ne odustaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!