Farma koju je osnovala baka, proširio otac, a preuzele dvije kćeri

06.09.2021.

15:48

Autor: Nikolina Gerek/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Na OPG-u Pintar

Na OPG-u Pintar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prije je u mjestima oko Čabra bilo petsto krava, a danas je do pet malo većih obiteljskih gospodarstava. Jedno od njih je u OPG Pintar u Vrhovcima - i to već niz desetljeća.

Farmu je davnih dana osnovala baka, proširio otac, a dvije kćeri vode priču dalje. Jedna je sestra odgovorna za uzgoj, hranidbu i zdravlje krava te kvalitetu mlijeka, dok druga mlijeko prerađuje, uspješno radi i prodaje sir.


Posjetila ih je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Borba za preživljavanje i napredak


- Imamo 11 muznih krava, 4 junice. Ljeti su vani od 1. svibnja dok nam snijeg ne padne, vani su kroz ljeto, noću su unutra radi mužnje. Dvije junice nam je županija dala, nabavili smo ih iz Njemačke. Želimo poboljšati kvalitetu, priča nam Adrijana Tomazini s OPG-a Pintar.


Sada im je mlijeko izvrsne kakvoće i punomasno radi proizvodnje sira. Iako su daleko od svih većih središta i na rubu Hrvatske, na samoj granici sa Slovenijom, bore se koliko mogu da bi preživjeli i imalo napredovali.


- Voljeli bismo da nas gledaju, da nam pomognu. Nismo mi Slavonija. Mi radimo za 10 krava kao u Slavoniji za 40. To je sve brdovito. 1. svibnja, ako idu krave vani, mi smo zadovoljni, ili ima još snijega pa prvi otkos ne može ići prije 15. lipnja. Zbog hladnoće i snijega ne sadimo kukuruz i pšenicu, to kod nas ne uspijeva, tako da ovisimo samo o sijenu i drugom otkosu. Sve ostalo kupujemo, dodaje Adrijana.


Otac još uvijek pomaže, jer posla uvijek ima, koliko je god blaga na farmi:


- Sad se malo više zaradi, ali treba previše pisati molbe, hodati u Delnice i tako dalje. Neću uopće se baviti time. Previše je tog papira. Sad sam za one male životinje i mali traktor, to je moje. Sad uz ovu novu tehnologiju neću raditi. Tu i tamo malo pomognem, ako treba što, kaže Nikola Tomazini.

Lota, Sila, Istra, Milka, Hejdi, Keti i druge kravice najsretnije su na paši pa je i mlijeko bolje, a glavni je posao ovdje sirana. Dok je nje, bit će i kravica. 


Petnaest godina Anita Pintar vodi siranu i to zlata vrijednu, jer imaju već priznanja najvišega sjaja za Čabarski i škripavac s medvjeđim lukom te za polutvrdi sir Činkel. Prodaja im ide najviše na kućnom pragu, po pozivu, ili na Delničkom sajmu.


- Ljudi nas prepoznaju, dolaze ovamo sve više i više, kako ima turista, tako i više otkupa. Mnogi dolaze iz susjedne Slovenije ovamo kupiti. Mi smo ekološko imanje. Sve sami radimo, nema novca za dodatnog radnika. Jako skupo je sve - papiri, veterinari, analize… Državni aparat je jako skup kod nas, požalila se Anita Pintar.


Anita se kvalificirala i za voćarku, no zimus se dosta voća smrznulo pa će i raznih sokova biti manje. 


Gospodarske poslove ove obitelji preuzet će Adrijanin sin jer želja je svih povećati stado krava, izgraditi novu staju te obnoviti mehanizaciju, a za to bi dobro došla sredstva europskih fondova. Tako razmišljaju i druge čabarske obitelji, no mladi im nakon školovanja, odlaze.


- Mnogi mladi nemaju ni gdje, ni ništa... Neki bi možda i počeli, ali nemaju kapitala, ističe Adrijana.


Kako svugdje, tako se i tu od ovoga posla ne može obogatiti. No skroman, a zdrav život je siguran:


- Svi to volimo. Da ne volimo, ne bi ni imali. Od toga nema zarade puno. To je samo volja i radost, zaključila je Adrijana Tomazini.


Uz sve poteškoće, ova čabarska obitelj to i dokazuje: ljubav prema svojem kraju i poljoprivredi je i ono što ih drži na okupu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!