Antun Francetić: Moslavački majstor uzgoja ljekovitog bilja

02.12.2025.

17:08

Autor: Sani Lukić/D.M./Regionalni dnevnik/Plodovi zemlje/HRT

U Hrvatskoj je više od 9 tisuća hektara ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Najviše je kamilice, pa lavande, a sadi se i smilje, menta i kadulja. Antun Francetić iz Kloštra Ivanića jedan je od najiskusnijih ekoloških uzgajivača. Aromatično bilje prerađuje i stvara proizvode tražene i izvan Hrvatske.

Na moslavačkim poljima, u magli koja prekriva ostatke ovogodišnje berbe, nastaju proizvodi jednog od najiskusnijih hrvatskih ekoloških uzgajivača ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Antun Francetić iz Kloštra Ivanića već je desetljećima u ovom poslu – još kao dječak upoznao je vrijednost vrganja i samoniklog bilja, koje je brao i prodavao, stvarajući svoje prve zarade.

Danas uzgaja gotovo pet hektara vlastitih kultura, a kroz mrežu kooperanata surađuje na ukupno 52 hektara. Najviše uzgaja smilje, neven, čičak, majčinu dušicu, matičnjak, slatki pelin i rudbekiju.

– Ključ je ljubav prema poslu i poštovanje prema ljudima kojima naš proizvod treba pomoći, kaže Antun.

Prerada po starinskim metodama


Dok se ove jeseni prerađuje smilje, neven i drugi vrijedni cvjetovi, Antunova dugogodišnja suradnica Ankica Cuglin ističe kako se sve radi ručno. Smilje prerađuju u macerat i ulje za kreme. Sve ručno, bez struje – baš po starinski.

Osim uzgojenog bilja, Antun i dalje prikuplja samoniklo bilje po cijeloj Hrvatskoj. Smatra da je domaća priroda pravi neiskorišteni dar.

– Ne da podcjenjujem špinat, ali on je po vrijednosti 'hrđave tačke', a kopriva iz prirode je boeing avion. Može se koristiti za juhe, čajeve, tinkture – cijelu godinu, govori Francetić.

Znanje, vrijeme i raznolikost – recept za kvalitetu


Za kvalitetnu preradu ključni su pravilan uzgoj, branje u pravo vrijeme, sušenje i kontrola prerade. Hrvatska mu, kaže Antun, daje prednost: zbog različitih klimatskih zona, berbe se mogu “produžiti” seljenjem iz jedne regije u drugu.

– Nama je onda pomoć Gorski kotar, gdje biljke cvatu 20–25 dana kasnije. To su čari raznolikosti Hrvatske, kaže. Kompletna proizvodnja je certificirana, pod redovitim kontrolama Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja.


Proizvodi traženi i izvan Hrvatske


Antunovi proizvodi sve se više izvoze. Kupci naručuju iz Dubaija i SAD-a, a jedan mladić njegove kremice avionom nosi izravno u Ameriku. – Mi smo potpuno legalni, stroga kontrola je prisutna. Ovo je ozbiljan posao, ističe Francetić.

U vremenu kada su potrošači zatrpani umjetnim prerađevinama, Francetić primjećuje sve veću osviještenost o vrijednosti ekološkog pristupa. Njegovo gospodarstvo iz Moslavine tako postaje primjer uspješnog spajanja tradicionalne proizvodnje, ekoloških metoda i tržišnih potreba — domaćih i međunarodnih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora