Knjiga od tri metra i 300 kilograma - atrakcija šibenske Adventure

07.12.2021.

19:55

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Flora Dalmatica

Flora Dalmatica

Foto: Dnevnik / HRT

Knjiga visoka gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma - središnja je dekoracija ovogodišnje šibenske Adventure. Riječ je o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180. obljetnice izlaska njegova životnog djela - zbirke "Flora Dalmatica".  

500 sati! - toliko su na instalaciji radili šibenski kreativci. Njih 17! 

Potpis je na nju stavio Kolektiv 4B - šibenska mreža kreativne suradnje. 

- Odlučili smo napraviti svojevrsni hommage Visianiju i njegovom djelu s ciljem da skrenemo pozornost zajednice i da osjete potrebu pobliže se upoznati s čovjekom koji je na karti svijeta obilježio Šibenik, govori Hrvoje Jelković, koordinator udruge Kolektiv 4B.

Upravo njegovo ime nosi i park koji je udomio gradski brend – Adventuru.

Bilo je to na pameti autorima. Zato su "složili" i vremeplov s crticama o liku i djelu velikog svjetskog znanstvenika. 

Otisnuli su kreativci na "Visianijev vremeplov" i karakteristične biljke ovog podneblja.

- Osnova knjige je napravljena od stirodura, tako da je ona iskiparena i završena je kao što se završava vanjska fasada sa svim bojama koje odolijevaju svim vremenskim uvjetima, govori Danijel Hrg, voditelj autorskog i umjetničkog tima.

Ljudi koji su Krešimirov grad učinili globalno prepoznatljivim: važan su turistički adut! 

- Mislim da je Šibenik stvarno prebogat tim ljudima svjetskog značaja, naglašava Dino Karađole, direktor Ureda TZ-a grada Šibenika.

Navijaju autori da njihovih ruku djelo bude trajno izloženo!

- Povezujemo knjigu i kažemo mladim generacijama da osim ekrana i svjetlećih bojica postoji još uvijek kult klasičnog udžbenika, klasične knjige, istaknuo je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Biti drugačiji od drugih! - moto je šibenskih "avanturista". Baš zato su i ove godine zabavu protkali edukativnim sadržajem!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!