Stigla je jesen, a s njom i promjena jelovnika. Tako poznatu i popularnu janjetinu polako zamjenjuje puretina. Najbolje se to vidi na benkovačkom sajmu, gdje je, uz još sveprisutnu janjetinu, sve više tuka.
10.10.2025.
20:01
Autor: Edi Škovrlj/B. A./Dnevnik/HRT
Stigla je jesen, a s njom i promjena jelovnika. Tako poznatu i popularnu janjetinu polako zamjenjuje puretina. Najbolje se to vidi na benkovačkom sajmu, gdje je, uz još sveprisutnu janjetinu, sve više tuka.
Janjetina polako prolazi, vrijeme tuka i tukaca dolazi. No, bez straha janjičari dragi, jer dok se Zemlja oko Sunca kreće, janjetine na sajmu Benkovačkom nikad nestat' neće.
- Dok god je Benkovca, bit će i janjetine prave, poručuje jedan znalac.
Tuke zasad polako stižu. Sajmom ćurlikanje odzvanja, bilo da je pazinska, zagorska ili dalmatinska.
Pa upoznajmo bar neku od vrsta. Elegancija, šareno perje i duge noge glavne su odlike tuke dalmatinske.
- Tuka je otprilike 3 do 4 kg, objašnjeno nam je.
Tukac Dalmatinac više se šepuri, više po dvorištu kljuca, a i krupniji je nego tuka.
- Tukac bude od 5 - 7, može biti i do 8 ako je malo stariji, doznajemo.
Kad se tuka i tukac zavole, tučić nastane. I danas mnoge muči ono staro pitanje, što je bilo prije - tuka ili jaje? Ne razbijajte glavu jer ova vječna dilema filozofska je tema. No, filozofije velike tu nema jer tukama se u narednim tjednima, i ne samo - peka sprema.
- Tu ne možeš faliti. Hoćeš lešo, pod peku s krumpirima, a na ražnju da ne govorimo, kaže jedan majstor.
Znamo, nemojte nas grditi što ovo govorimo, ali sudbina je to tukina kleta, jer većini od nas/vas, priznat ćemo, nezamislivi su nadolazeći blagdani bez ovog poznatog specijaliteta.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora