HRT-ova ekipa u potrazi za tartufima u Dalmaciji

27.10.2021.

20:24

Autor: Melita Šare/Dnevnik/B.A./HRT

Zadarski tartuf sve više postaje brend

Zadarski tartuf sve više postaje brend

Foto: Dnevnik / HRT

Za istarske tartufe zna se i daleko izvan naših granica. No sve poznatiji u posljednje vrijeme postaju i zadarski tartufi. Ekipi HRT-a gljivar Ivan Matak otkrio je tajne lokacije u zadarskim šumama i vrletima, gdje se mogu naći gljive za koje se nudi i po nekoliko tisuća eura.

Nema drače u koju se zadarski gljivar Ivan Matak ne može zavući. A kako i ne bi kada neuglednim tartufima cijene lete u nebo. Za kilogram i do 300 eura, a za onaj, nazovimo ga - kraljevski bijeli, i do 4000 eura.


- Nešto čime se dičimo, a jedinstveni smo u Hrvatskoj, to je najcjenjeniji crni tartuf, kaže Ivan.


U šumu na Musapstanu ne ide bez svoja četiri najvjernija prijatelja, posebno obučena za lov na tartufe. 


Zadarski gljivar dokazao je svojim upornim vrludanjima po šumama, vrletima i kršu da i zadarski kraj iz svoga podzemlja ima što ponuditi najistančanijim nepcima.


No, nije da se tartufi skupljaju na kilograme. Ivana razveseli i svaka sunčanica i vrganj.


Naravno, lako se zamijene za one otrovne.


- Otrovna je manja rastom. Ima manji klobuk, ona stapka je roskaste boje, ova je čisto bijela, kremasta, pokazuje nam.


Zadarski tartuf sve se više brendira; jede se u restoranima, na jahtama, kao suvenir kupuje u zračnim lukama, pa i u dalekom Japanu. Posao je to prljav i mukotrpan. Prije kojih desetak godina Ivanu su govorili da je lud, "ma kakvi tartufi u Dalmaciji". Evo ga sad priprema čak i praline od tartufa, likere, kraljevske namaze, tartufate...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!