Hrvatske poljoprivrednike muči problem zemljišta

29.01.2021.

07:00

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT

Ovce na pašnjaku

Ovce na pašnjaku

Foto: HRT / HRT

Već desetljećima hrvatske poljoprivrednike muči problem državnog poljoprivrednog zemljišta. Obitelj Pritišanac, nedaleko od Našica, koja se bavi ovčarstvom prijeko je potreban pašnjak. Imaju tek dvogodišnji ugovor o najmu - što onemogućuje bilo kakvo planiranje razvoja.


U stadu obitelji Pritišanac 400 je ovaca. Da bi ih prehranili, bez pašnjaka ne mogu.

- Ratarima je zemlja dodijeljena. Općine su to riješile, a nas stočare su ostavili u nekoj neugodnoj situaciji gdje mi ne vidimo budućnost. Ako se to ne riješi ubrzo nećemo mi više te ovce moći držati, kaže Ljubo Pritišanac, Bokšić.

Četrdeset šest hektara državne zemlje prvo su u zakup dobili na pet, sada na dvije godine.  

- Taj natječaj nikako da izađe. Čekamo ga da budemo sigurniji da pokušamo uložiti sredstva na taj pašnjak na kojem se nalazimo sad. Jer bez tog pašnjaka ponavljam naša obitelj će teško ostat i opstat na ovom području, kaže Tomislav Pritišanac, Bokšić.

Njihovu proizvodnju prepoznala je i Europska unija. Tako su kupili i vrijednu mehanizaciju.  

- Džaba su onda oni nas prepoznali sa dobrim programom i dali nam te novce da kupimo te strojeve, ako ćemo sad ostat bez pašnjaka. I onda kasnije što sa strojevima, na otpad odvest, kaže Mirko Pritišanac.

Ne znam dal je do općine ili do države zašto se to ne riješava i kome se pogoduje na taj način. Jel što se kaže, kako su stari ljudi rekli velike ribe jedu male, pita se Ljubo Pritišanac.

Prodajom janjaca su zadovoljni. Jer nikad nije stala ni zbog krize, ni zbog pandemije.  

- Ako bez toga ostanemo onda džabe nama i naši strojevi i to sve kad nećeš imati koga hraniti, nećeš imati šta. Onda hvala Europskoj uniji što su nam pomogli, ali morat ćemo ostat bez toga, kaže Željka Pritišanac.

Jer samo od ratarstva kojim se još bave teško će živjeti tri obitelji i radnik kojeg su zaposlili. Zato se nadaju sigurnijoj proizvodnji, koju planiraju i povećati.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!