07:00 / 17.07.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

I u sedmom desetljeću života bave se turizmom

Bračni par i turizam

Bračni par i turizam

Foto: HTV / HRT

Veli Lošinj za mnoge je jedno od najljepših mjesta na otoku Lošinju. Malo, mirno, živopisno, poznato lječilišno odredište, gdje gosti uživaju u mirisima i zvukovima. Pronašli smo jedan od najstarijih parova Mariolinu i Ivana Horvata koji se, bez obzira na svoje godine, i dalje bave iznajmljivanjem.

Ivan i Mariolina podijelili su poslove. Dok se on brine o bazenu, Mariolina se brine o darovima za goste. Pri tome se prisjeća kako su se njezina nona, poslije i majka, bavile iznajmljivanjem apartmana.

- Vlakom su dolazili do Rijeke. brodom, jer druge veze nije bilo, do Malog Lošinja i onda pješke ovamo. Sretni i zadovoljni jer su došli na more, priča Mariolina Horvat, iznajmljivačica iz Velog Lošinja.Ž

Suprug Ivan iz Osijeka je došao i zaposlio se na Lošinjskoj plovidbi, a potom u turističkoj tvrtki Jadranka gdje je i dočekao mirovinu.

- Kad su roditelji došli, čudili su se. Pa sve je kamenjar, iz ravnice doći ovamo, to je nešto sasvim drugo, prisjeća se Ivan Horvat.

Iako u sedmom desetljeću života, ovaj par uživa u svakom danu:

- U rujnu smo umorni, za sad je još ok. Moram pohvaliti sve naše goste, stvarno je to, da kažem, ljubavi. Kažu - upišite me za drugu godinu od-do! Ne trebam vam drugo ništa reći, ističe Mariolina.

- Sve smo sami uredili. Ovdje je bio maslinik, to je bilo zapušteno 40 godina prije nas. Imamo tri građevinske dozvole, svaki put dio prema potrebi, objašnjava Ivan.

Potpuno drugačiju priču pronašli smo na rivi u uvali Rovenska. Simpatični Jovan Radaković nakon djetinjstva provedenoga u Velom, otišao je u Španjolsku, potom u Češku, uvijek poslom vezan uz kulinarstvo, ugostiteljstvo i turizam. S obitelji se skrasio u ovom, za njega - raju na zemlji.

- Točno tako. Život je je ringišpl, da se vratimo na početak, kaže Radaković. 

Ostavljamo uvalu Rovenska, koja je ime dobila po buri koja ruje obalu jakom snagom, i lukobran koji štiti uvalu od udara sjevernih vjetrova - s nadom da će Veli Lošinj izgledati ovako i za dvadeset godina...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!