Iscrpljeni bjeloglavi sup sletio na Hvar

27.11.2022.

08:46

Autor: Damir Ravlić/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Bjeloglavi sup na Hvaru

Bjeloglavi sup na Hvaru

Foto: HTV / HRT

Bjeloglavi sup sletio je kod Zastražišća na Hvaru. Pronađen je iscrpljen i trebala mu je pomoć. Ne zna se otkud je doletio, a ni stariji mještani ne pamte da je ta zaštićena vrsta ikad prije viđena na njihovu otoku. Hvarani su supu odmah pritekli u pomoć.  

Bjeloglavog supa na obiteljskoj farmi primijetio je Juraj Zaninović. Brzo ga je zatvorio s ostalim životinjama. 

- Iskreno, bila je panika mala. Imamo neku štalu vrata su bila odškrinuta ušao sam unutra i to je bio sup, govori Juraj Zaninović.

Pozvao je lokalne lovce, koji su mu pomogli pticu staviti u kavez. 

- Nije bio ozlijeđen, ali djelovao je iscrpljeno. Vjerojatno nije imao hranu, dodaje.

Supa su stavili na trajekt za Split, gdje ga je preuzeo zaposlenik Sokolarskog centra u Šibeniku. 

- Ako ptica sleti dolje, pogotovo blizu ljudi, nešto nije u redu. Ili je gladna ili ozlijeđena ili iscrpljena jer lete puno, a vremenske prilike nisu baš za letenje, naglašava Emilio Menđušić, Sokolarski centar Šibenik.

Za divlju životinju to je velik stres i ne smije se dodatno uznemiravati. Čim stigne u centar - bit će pregledana. 

- Treba vidjeti što mu je. Ako je samo umor, on može brzo letjeti i biti slobodan, ako je slaba tjelesna masa moramo mu dignuti tjelesnu masu kako bi izdržao nevolje puta, rekao je Emilio.

Prije nego što ga puste u prirodu - supu će staviti odašiljač kako bi se moglo pratiti kretanje i navike te zakonom zaštićene ptice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!