Svečana smjena straže na Peristilu

09:02 / 26.05.2022.

Autor: Damir Ravlić/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Svečana smjena straže na Peristilu

Svečana smjena straže na Peristilu

Foto: Studio 4 / HRT

Svečana smjena Rimske straže u Dioklecijanovoj palači na Peristilu održana je jučer 18. put. Projekt je to koji vodi Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, a održavat će se do kraja ljeta. 

Car i Carica, uz rimske pretorijance pozdravili su okupljene. Atrakcija za turiste, ali i mnogobrojne Splićane.

- Svi željno iščekuju tu smjenu straže i pozdrav Cara i Carice, to je divna razglednica koja odlazi u cijeli svije, a mislim da je to dobra priča za sva nas, jer kulturno-povijesna baština je temelj naše turističke ponude, kazala je direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić.

Smjena straže projekt je koji oživljava povijest grada, a goste vraća u doba cara Dioklecijana. Ceremoniji su ove godine prisustvovali i novinari dobitnici Zlatne penkale.

- Jako lijep događaj mi smo doveli novinare Le Monda, izuzetno je zadovoljan ovim što je vidio i odlučio je produžiti boravak još dva dana tako da kompletira ovo što je doživio u Splitu, kazala je direktorica HTZ-a u Francuskoj Daniela Mihalić ĐuricaDioklecijanova Legija ponovno će oživjeti antičku prošlost Splita. Josip je centurion devetu godinu zaredom.

- Što se tiče početaka nismo bili dobro opremljeni, ali s vremenom je HNK ulagalo u oklope, došli su novi momci i postali smo puno organiziraniji, poručio je zapovjednik straže, odnosno centurion Josip Subašić.

Najave za turističku sezonu su optimistične. Područje središnje Dalmacije posebno je zanimljivo Poljacima.

- Za sada prema svim relevantnim očekivanjima očekuje nas dobra sezona ali kao što znate postoje određeni faktori na koje ne možemo utjecati, a mogu se odraziti na turističku sezonu, dodala je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz.

Smjena straže održavat će se do kraja ljeta, svaki dan točno u 12 sati na carskom trgu Peristilu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!