Makarska: Natječaj za uređenje Peškere, prostora uz glavnu gradsku plažu

04.05.2022.

07:00

Autor: Damir Ravlić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Makarska dobiva urbani park i javni prostor za građane i turiste

Makarska dobiva urbani park i javni prostor za građane i turiste

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Makarska objavio je arhitektonski natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja uređenja Peškere, atraktivnog prostora koji se nalazi uz glavnu gradsku plažu. Područje od 23 tisuće metara četvornih trebalo bi postati veliki urbani park i javni prostor za građane i turiste.

Peškera je najveći gradski projekt još od izgradnje Rive, krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća. Izgradnja urbanog parka s garažama stajat će 123 milijuna kuna. Trenutačno se tu nalaze limeni ugostiteljski objekti.

- Mislim da je ovo prilika da napravimo iskorak, jer znamo da je Makarska sinonim za betonizaciju i upravo s ovim želimo vratiti javni prostor građanima i turistima, naglasio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Stručni žiri će odlučiti po čijoj ideji i kako će se urediti atraktivan prostor uz glavnu gradsku plažu.

- Institucije javnog natječaje je na našim prostorima još od Austro Ugarske, u Europi se koristi kako bi se dobili kvalitetna rješenja i članovi žirija jamče da će u suradnji s gradom odabrati najbolji projekt, istaknuo je predsjednik žirija za natječaj Peškera Saša Begović

Cilj je sagledavanje prostornih mogućnosti u povezivanju Peškere, poluotoka Sveti Petar i rive, te izgradnja garaža.

- Moje mišljenje je da trebamo imati i garaže da se rastereti promet i da dugoročno zatvorimo rivu, pa da dobijemo što više javnog prostora, poručio je gradonačelnik Makarske.

Peškera u ovakvom stanju nije održiva. Dok građani gube javni prostor, trgovci i ugostitelji koji tu rade duguju gradu 1.500.000,00 kn za javno prometnu površinu u posljednjih pet godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!