Bicikliranje po Makarskoj rivijeri

12.09.2022.

17:32

Autor: Damir Ravlić/Regionalni dnevnik/HRT

Bicikliranje po Makarskoj rivijeri

Bicikliranje po Makarskoj rivijeri

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osim djece na oprezu trebaju biti i biciklisti kojih je sve više na našim prometnicama. Kako bi se povećao broj sigurnih biciklističkih staza u Makarskoj je održan sastanak „Danube Cycle Plans", na kojem su sudjelovali predstavnici 9 država dunavske regije te vodeći stručnjaci u području razvoja biciklističkog prometa i cikloturizma iz Austrije Slovenije, Bugarske, Češke, Mađarske, Slovačke, Srbije te Rumunjske.

Zajedničkim bicikliranjem po Makarskoj rivijeri te osvajanjem najviših vrhova Biokova gosti su imali priliku vidjeti dio biciklističkih staza na ovom području. Predstavnici ministarstava iz 9 država regije, na ovom projektu razmjenjuju iskustva razvoja Cikloturizma.

- Jedan od ciljeva budućeg razvoja strategije turizma je produžetak sezone i cjelogodišnji turizam. Sama aktivnost kao što je bicikliranje ili cikloturizam i unaprijeđene biciklističke infrastrukture donosi produžetak sezone i financijski napredak, rekao je Ivica Jujnović, nacionalni koordinator za razvoj biciklističkog prometa u Hrvatskoj.

Hrvatska želi povećati broj biciklističkih staza, u tome joj mogu pomoći iskustva europskih partnera.

- Ja mislim da Hrvatska ima predivne uvjete za cikloturizam od Istre do Makarske rivijere i nadam se da će to biti sve bolje i bolje u sljedećim godinama, rekla je Staša Kraljič, Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije.

Kroz Makarsku prolazi jedna od najatraktivnijih europskih biciklističkih ruta Euro Velo 8, koja spaja Portugal s Grčkom.

- Makarska nije poznata smo po plažama i gastronomiji, treba istaknuti da je ovo područje jedno od najboljih za razvoj sporta, rekao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

- Sporta kao brend treba razvijati jer tako razvijamo infrastrukturu, lokalni ljudi se bave sportom, a onda dodajemo i turizam na to, rekla je Petra Radić, načelnica Podgore.

Ovome je projektu cilj unaprjeđenje, razvoj i promocija biciklizma na području uključenih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!