Posao nije lako pronaći, a još je teže ako ste osoba s invaliditetom

20.05.2023.

07:05

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Ilustracija, znakovni jezik

Ilustracija, znakovni jezik

Foto: Andrey Popov / Shutterstock

Posao, znamo, danas nije lako pronaći, a još je teže ako ste osoba s invaliditetom. Samo u Istarskoj županiji zaposleno je tek 505 osoba s invaliditetom kod 210 poslodavaca. Iz Udruge gluhih i nagluhih godinama upozoravaju na ovaj problem i ističu kako je izrazito važno što više iskoristiti vještine gluhih i nagluhih te ih uključiti u zajednicu. 

Vjekoslava Sošić Žuža je bez sluha ostala kao desetomjesečna beba. Tijekom osnovne i srednje škole teško je mogla pratiti gradivo, no studiranje na akademiji u Zadru, uz tumača, bilo je lako. Danas s 35 godina, radi ono što voli, zaposlena je kao konzervatorica i restauratorica u Arheološkom muzeju Istre.

- Jako mi se sviđa i jako sam zadovoljna, imam dobre odnose s radnim kolegama i moram ih pohvaliti, i šefica je izvrsna, jako sam zadovoljna s njom, kazala je.

Svi radni kolege prošli su tečaj znakovnog jezika. A za sve nedoumice pomaže i aplikacija. Ni aplikaciju ni znakovni jezik ne mora koristiti Alma. Za komunikaciju joj je dovoljan slušni aparatić.

- Ja sam rođena sa oštećenim sluhom tako da od ranog djetinjstva sam imala problema sa sluhom, međutim to nije utjecalo na moje školovanje i daljnje zapošljavanje, rekla je Alma Zulim, tajnica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije. 

Problemi prilikom zapošljavanja


Vjekoslava i Alma pronašle su posao, no osobe s invaliditetom često imaju problem prilikom zapošljavanja. Potrebno je posebno prilagoditi radni prostor i okolinu.

- Mogu reći da je država stvarno otvorena u smislu olakšavanja uvjeta ukoliko treba nešto prilagoditi, na svu sreću mi Avi nismo imali što prilagoditi, osim što smo organizirali tečaj znakovnog jezika, ali ona se sasvim normalno uklopila u ambijent ovakav kakav je, nastavila je Geni Bobić Bravar, voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja Istre.

Zbog teškoća u komunikaciji gluhe i nagluhe osobe ne uklope se uvijek u zajednicu u kojoj žive. Potreban je trud i razumijevanje svih.

Njima je jako teško, više se trebaju truditi i slušajući na višem nivou trebaju shvatiti da jedno vrijeme trbamo pustiti priliku, da on nešto napravi i onda će on to iskoristiti i pokazati svoju kvalitetu i znanje, zaključio je Ivica Jolić, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije.

U tome im pomaže Udruga gluhih i nagluhih osoba Istarske županije, koja ove godine obilježava 75. obljetnicu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!