Viške orgulje ponovno "propjevale"

15.09.2023.

07:00

Autor: HRT/V.M.

Viške orgulje

Viške orgulje

Foto: Vox primus / press

Bogatstvo zvuka novoobnovljenih orgulja zabilježeno je i na prvom nosaču zvuka snimljenom u tom prostoru u izvedbi pijanista, orguljaša i skladatelja Brune Vlaheka.

Uz nosač zvuka nedavno je na Visu premijerno prikazan i dokumentarni film o orguljama otoka Visa, koji prati obnovu povijesnih orgulja iz crkve Gospe od milosrđa na Spilicama u Visu talijanskog graditelja Ettorea del Chiara iz 1886. godine.

Autorica filma je Sanda Vojković, režiju, kameru i montažu potpisuje Tom Felbar, a glazbenu produkciju i ton Pero Mihojević. Film "Vox humana" je predstavljen na Festivalu glazbenih filmova Avant Premiere u Berlinu 2023. godine.

Nosač zvuka objavljen je, pak, u nakladi Croatia Recordsa i Prvog glasa, solist je Bruno Vlahek, a na CD-u su zabilježene i prve snimke autorskih skladbi Brune Vlaheka posvećenih otoku Visu i obnovljenim orguljama "Meditacija" te "Improvizacija na viški napjev Bože, ki svojim vojnikom". Glazbenu produkciju, editing i mastering potpisuje Pero Mihojević, direktorica produkcije je Sanda Vojković, a urednik izdanja Domagoj Bešlić.

"Vox humana"

"Vox humana"

Foto: Vox primus / press

- Svaki otok na svoj način čuva svoja bogatstva i vrijednosti. Otkriva ih sporo, teško i pomalo škrto malom krugu odabranih. Program ovoga nosača zvuka, prvoga snimljenog na orguljama na otoku Visu, otkriva nam ne samo bogatstvo otočne sakralne graditeljske baštine nego i stoljetnu skrb njegovih stanovnika o prisutnosti glazbe u svakodnevnom životu, ističu autori projekta.

Za diskografski prvijenac na tom vrijednom novoobnovljenom instrumentu Bruno Vlahek je odabrao, izuzev jednog Bachova djela, repertoar skladatelja iz mediteranskih zemalja, i to u rasponu od pet stotina godina:

- Želja mi je bila, s jedne strane, ostati autentičan civilizacijskom krugu kojem te orgulje, grad i otok pripadaju, a s druge strane pokazati raznovrsnost glazbe koja unatoč (ili baš zahvaljujući) svim povijesnim stilskim i mehaničkim odlikama takvog instrumenta može na njemu zazvučati na svjež i originalan način. Klasicima orguljske glazbe, od Cabezóna do Messiaena, dodao sam svoje dvije kontrastne improvizacije inspirirane upravo otokom Visom, ustvrdio je Vlahek.

Prva od njih – "Meditacija", evocira prirodni ambijent Visa: njegov kamen, raslinje, uvale, vinograde i zalaske sunca, ali i cvrčke koji su neprestani pozadinski zvučni pratilac ovoga CD-a:

- To je jedna džezistički obojena slobodna improvizacija koja tipičnu baroknu odliku talijanskih orgulja (podijeljene registre, od kojih jedni zvuče u donjem dijelu klavijature, a drugi u gornjem) primjenjuje kao prednost da se istakne solistički zvuk jezičnjaka te njegovu surovost transformira u melankolični ugođaj otočnog krajolika, napominje Vlahek.

Druga je, pak, improvizacija na melodiju tradicionalnoga viškog crkvenog napjeva "Bože, ki svojim vojnikom", čija je ideja bila pokazati bogatstvo zvukovnih mogućnosti orgulja u punom sjaju.

- To je moj hommage tradiciji i kulturi Visa te orguljama koje su nedjeljivo srasle s prostorom i akustikom crkve u kojoj se nalaze, kao i s ovim jedinstvenim otokom, zaključio je Vlahek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!