Kampanja s ciljem da osobama s invaliditetom omogući pravo na rad

02.12.2022.

07:00

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Rijeka: Kampanja "Želim raditi"

Rijeka: Kampanja "Želim raditi"

Foto: HTV / HRT

Pravo na rad temeljno je ljudsko pravo svakog čovjeka, no osobe s invaliditetom u ostvarivanju tog prava često nailaze na brojne prepreke. Kako bi im se pomoglo u njihovu prevladavanju, u Rijeci je predstavljena kampanja i izložba "Želim raditi", a u nju su uključeni poslodavci i institucije koje pomažu osobama s invaliditetom.

Oko dvije tisuće osoba s invaliditetom u Hrvatskoj uspjelo se zaposliti ove godine, podaci su to Društva za istraživanje i potporu, nositelja kampanje "Želim raditi". Cilj joj je učiniti osobe s invaliditetom vidljivijima i omogućiti im pravo na rad.  


- Nitko od naših korisnika kada je ušao u program nije bio evidentiran, nego oni sjede doma i upravo smo mi zato ovdje, da kada uđu u naš program radnookupacijskih aktivnosti i našu socijalnu uslugu poludnevnog boravka, da ih učinimo vidljivima u svim aspektima, da se prijave na Zavod, da koriste prava, rekla je Marta Berčić, predsjednica Društva za istraživanje i potporu, voditeljica programa.


Najmanje zapošljavanja ima upravo u Primorsko-goranskoj županiji. U jednogodišnjem razdoblju samo njih 269, podaci su Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.  


- Prije svega poslodavaca da osobe s invaliditetom imaju svoja znanja, vještine i mogu doprinijeti samome procesu rada i sami se osjećati zadovoljni i sretni u onome što rade, ističe Tea Rubeša, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Područni ured Rijeka. 


Kako bi se osobe s invaliditetom lakše zaposlile, u kampanji sudjeluje niz institucija od Obrtničke i Gospodarske komore do Centra za profesionalnu rehabilitaciju koji procjenjuje koju vrstu poslova osoba može raditi.


- U uslužnom dijelu sektora, danas je vrlo atraktivan i web shop i ostale stvari gdje osobe s invaliditetom mogu raditi, a da ne moraju imati veliku fizičku aktivnost, navodi potpredsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Hrvoje Margan.


- Radi se o suradnji u vidu seminara, radionica i sličnim aktivnostima gdje bismo upravo poslodavcima približili sve prednosti koje oni mogu imati kada zaposle osobu s invaliditetom, rekla je Sara Štrljić Pezelj HGK, Županijska komora Rijeka.


U sklopu kampanje predstavljena je izložba fotografija portreta osoba s invaliditetom, u povodu obilježavanja međunarodnog dana 3. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!