Kuća čaja, oaza mira za sve generacije

28.06.2022.

06:55

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT

Kuća čaja

Kuća čaja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pri kraju su radovi na izgradnji Posjetiteljskog centra "Kuća čaja - oaza mira" u Špišić Bukovici. Ova priča o ljekovitom bilju dodatno će obogatiti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije, području na kojem je inače najveća koncentracija proizvođača kamilice u Europi.

Kuća čaja, projekt vrijedan gotovo devet i pol milijuna kuna, sufinanciran europskim novcem, mjesto je gdje će posjetitelji moći doznati sve o povijesti konzumiranja čaja, narodnoj medicini, ali i uzgoju ljekovitog bilja na području općine Špišić Bukovica. U šest bungalova bit će smještene kušaonice u kojima će se osim čaja nuditi i ulja te prirodna kozmetika.

- U samoj glavnoj dvorani će se nalaziti muzej čaja, konferencijska dvorana, mini poučna staza o čajevima unutar samog objekta, a svaki bungalov će imati poseban miris. Svaki će na neki svoj način dočarati neku drugu ljekovitu biljku, kaže načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler.

Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i županijska Turistička zajednica. Organizirat će se zanimljive edukativne radionice i ponuditi sadržaji za sve generacije, među ostalim i školu u prirodi za učenike osnovnih i srednjih škola.

- Mi smo kao partneri bili zaduženi za taj edukativni dio bilo kroz pripremu priručnika o ljekovitom bilju, pisanje priča o ljekovitom bilju za one mlađeg uzrasta, pripremi bojanke, letaka, dodaje ravnateljica županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Tatjana Arnold Sabo.

Očekuje se dolazak i domaćih i stranih turista koji će moći upoznati prirodno bogatstvo kontinentalne Hrvatske: zaštićeno područje uz rijeku Dravu, Park prirode Papuk, obnovljene dvorce i kurije na plemićkoj ruti. U posjetiteljskom centru "Kuća čaja oaza mira" zaposlit će se pet osoba, a vrata prvim posjetiteljima otvorit će potkraj ljeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!