Ljute papričice iz srca Međimurja

17.10.2022.

20:00

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ljute papričice iz srca Međimurja

Ljute papričice iz srca Međimurja

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Znate li što je Carolina Reaper? Iako zvuči poput ženskog imena, to je najljuća papričica na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda. Uzgaja se i u Nedelišću, kod obitelji Preložnjak koja je otvorila vrata svojih plastenika. I to samo za najhrabrije posjetitelje.

U plastenicima obitelji Preložnjak trebalo bi pisati - ulaz na vlastitu odgovornost. Ova međimurska obitelj na nekih osamstotinjak četvornih metara donedavno je uzgajala čak 17 vrsta ljutih papričica.

- Dobili smo ove godine i osamnaestu - Mountain Longhorn. To je papričica koja nije toliko ljuta, ali naraste čak 20 centimetara i poput olovke je, kaže Saša Preložnjak, Nedelišće.

U ovo jesensko vrijeme traje berba. Pomažu najstariji, ali i najmlađi članovi. 

Iako smo bili uvjereni da je međimursko tlo za uzgoj idealno - to nije tako. U plastenike su dovezli kamione i kamione kvalitetne zemlje te uveli navodnjavanje.

- Nedelišće uopće nema dobru zemlju za navodnjavanje, za papričice. Tu je zemlja koja je dovežena sa sjevera - glinena, zatim i malo pijeska jer na našem šudru nemreš ništ uzgojiti, ističe Saša.

Ta obitelj uzgaja najskuplju papričicu - čarapitu, kao i najljuću. Carolina Reaper izgledom podsjeća na "vražićka". A i okus je paklen.

Svake godine u Nedelišću organiziraju festival posvećen ovom povrću. Carolinu kušaju samo rijetki - većina je ipak na blažim okusima.

Krizi i poskupljenjima unatoč - zasad nisu dizali cijenu. Jer zaključuju, s repromaterijalom smo se opskrbili na vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!