Ludi dani - zavladale baranjske fašange

17.02.2023.

09:00

Autor: Vesna Ljubo/IMS/M.Š./HRT

Zavladale baranjske fašange

Zavladale baranjske fašange

Foto: HTV / HRT

Baranja je bogata narodnim običajima koji se prenose s koljena na koljeno kako bi ih se pokušalo otrgnuti od zaborava. Baranjci tako njeguju različite običaje tijekom poklada, koje se negdje nazivaju i fašange i razlikuju se od mjesta do mjesta.

Na jednome mjestu okupile su se lipe i strašne buše, pijetlovi i pjetlići predstavljajući razne pokladne običaje Baranje.

- Kod nas je danas jako živo, veselo. Jako sam sretna što je tako, po prvi put smo okupili sve u etnološkom centru baranjske baštine u jedinom Baranjskom gradu Belom Manastiru, ističe Jasmina Doboš iz Etnološkog centra baranjske baštine. 

Moglo se vidjeti kako su se prije izrađivale tradicionalne maske baranjskih buša, te izložba slika ove tradicije. S radošću je danas oživljavaju najmlađi. 

- Volim se veseliti zato što je to naš običaj i eto, rekao je Pavo Jednašić.  

Odakle si? 

- Iz Duboševice, dodaje.

- Mi predstavljamo OŠ Draž, djeca su od 5 .do 8 razreda, inače sudjelujemo na bušama po selima. Ovdje predstavljamo lipe i strašne buše, ističe v.d. ravnatelja OŠ Draž, Kristina Prakutar-Golubov

Bile su tu i poznate strašne Petaračke buše iz Baranjskog Petrova Sela.

- Oblačimo se tak malo da otjeramo zimu kao što vidite malo strašne i bunde i lijepo bi bilo da nas dođete posjetiti, ističe Zlatko Posavac iz udruge Petaračke buše. 

Uz Buše i bušice, bili su tu i pijetlovi iz Vardarca, koji je poznat po starom običaju "prebijanja pijetla", jedinstvenom u svijetu. Seoski mladići obučeni u pijetlove obilaze mjesto, a domaćini ih prigodno daruju. 

- Pijetlovi iz mnoštva probaju uhvatiti cure koje se ne daju uhvatiti, jer prema legendi cura koja pogodi pijetla udat će se najvjerojatnije te godine i onda zavezanih očiju cure pokušavaju sa štapom do 4-5 metara pogoditi pijetla, govori predsjednik KUD-a Žolt Micheli

I tako su buše, bušice i pijetlovi zavladali Belim Manastirom i cijelom Baranjom. Jer poklade su i - ludi su dani!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!