Majmuni u osječkom Zoološkom vrtu vjeruju jedino timaritelju Dini

07:00 / 18.02.2022.

Autor: Ana Vulić/Regionalni dnevnik/HRT

Nakon pjesme, pao je poljubac...

Nakon pjesme, pao je poljubac...

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vodimo vas u osječki Zoološki vrt, u nastambu majmuna, kako biste upoznali timaritelja koji se na posebno nježan način zbližio s majmunima. 

- Ovo je Lu, ovo je Đina. Đina je njezina mama. Ona debela tamo je Ana, a Moka spava, upoznaje nas timaritelj Dino Petrina sa svojim mezimicama.


Tri godine trebalo mu je da ga prihvate. Danas jedino njemu vjeruju. 


- Da im bude ugodnije u ova četiri zida, to je moj jedini, krajnji cilj. Da se bolje osjećaju i da im bude zanimljivije, kaže Dino. 


Dino živi ovaj posao, ove dame zna u dušu, u svaki njihov pokret. 


- Lu je huligan, kao što se vidi, najaktivnija je, ona cijelo vrijeme skače, vuče me unutra, najvjerojatnije hoće da uđem unutra pa da budem s njom, pa da trčim s njom okolo, kaže. 


Kamere ovamo gotovo nikada ne ulaze pa se rijetko vidi ovakva prilika sklapanja prijateljstava. 


Dinina legica Mimika sprijateljila se i s nama. 


- Dođe na ogradu pa mi da nogu, pa mi malo gleda po kosi, imam li nekih bubica, hoće mi iščupati bradavice što imam na vratu, to joj je glavna preokupacija preko ljeta, kaže Dino. 


U idućih godinu dana preokupacija Zoološkog vrta je i gradnja prvog oporavilišta za divlje životinje u Hrvatskoj.


- Građani mogu uz prethodnu telefonsku najavu donijeti kod nas zaštićene životinje - dakle, ne golubove ili mačke - i onda ih mi prihvatimo, oporavimo, izliječimo i vratimo u prirodu tamo gdje su i pronađene, kaže Tatjana Elez, voditeljica komunikacija Unikoma. 


A dok se ne vrate u prirodu, ljudska ruka ovdje će im pružiti pomoć, ali i ljubav. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!