Milica izrađuje lutke od prirodnih materijala

15.02.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Lutke

Lutke

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dan je zaljubljenih, a junakinja sljedeće priče je Milica Marjanović iz Slavonskog Broda, zaljubljena je u lutke. Izrađuje ih ručno, " waldorf " tehnikom, u kućnoj radionici. Ovo joj je ponajprije radost i antistres terapija. Zarada je bonus. 

 Kad financijske zavrzlame u knjigovodstvenom servisu zamijeni platnom i škarama, živi, kaže, svoj san. 

- Ja sam s lutkama krenula prije pet godina ali sam radila obične lutke. I onda sam počela istraživati kako se rade te lutke, od kojih materijala, što je najbolje za izradu lutke, rekla je Milica Marjanović. 

Otkrila je waldorfsku tehniku. Lutke kroji i ručno izrađuje isključivo od prirodnih materijala. Svaka je drugačija. Djeca joj u igri "upisuju" emocije.

- Ne koristim sintetiku, antialergijsko punjenje silikonsko tu ne ide. Tu ide prava češljana vuna merino, ovčja. Nema nekakav poseban izražaj lica tako da se djeca mogu poistovjetiti s tom lutkom, kazala je. 

Samo tijelo i odjeću šije na mašini. Uživa u šarenilu. A kad stigne narudžba, osobito se razveseli.

Tako Miličine maštovite rukotvorine putuju Hrvatskom i svijetom. Odnedavno su i dio priče „Kreativna Hrvatska" koja podupire ovakvu vrstu poduzetništva.  

- Volim kad prodam normalno. Svako voli malo i zaraditi, ali dosta toga ulažem u nove materijale jer oni nisu dostupni kod nas u Hrvatskoj i dosta su skupi, objasnila je Milica. 

No računica je ovoj knjigovotkinji uvijek u plusu. Jer lutke su, kaže, radost i antistresna terapija. Ovo su mazilice, osobito tople i mekane. Idealne za bebe, ali i za zaljubljene. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!